Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Po teple nasledujú prívalové dažde a povodne na strednom Slovensku
Zdielať na

Po teple nasledujú prívalové dažde a povodne na strednom Slovensku

ŽILINA / Hasiči z okresu Ružomberok, dnes mali plné ruky práce. Dolným Liptovom sa prehnali silné búrky, sprevádzané krupobitím. Voda stekajúca z hôr, vo viacerých obciach zatopila cesty, dvory aj pivnice. Najkritickejšia situácia bola vo Valaskej Dubovej a na Lúčkach.

Vodopád v strede obce Lúčky sa zmenil na rozvodnený živel, voda z neho zatopila okolie, aj hlavnú cestu. Hladina v kanáli prechádzajúcom obcou stúpla o viac ako meter. "Tretí povodňový stupeň sme vyhlásili 14.30, voda sa valila z doliny, niečo takéto som ja ako starosta ešte nezažil," opísal Branislav Hrbček, starosta obce Lúčky. 

Miestni dobrovoľníci sa zmobilizovali v rekordne rýchlom čase. Pomáhal každý, kto nemusel odpratávať škody na vlastnom majetku. S podobnou situáciou dnes zápasili aj hasiči v Likavke a Valaskej Dubovej. Práve táto obec na hranici ružomberského okresu dnes zažila prívalovú povodeň, na akú si nepamätajú ani tí najstarší tunajší obyvatelia. "Sme zistili, že miestne potoky sú vyliate a takisto sa voda leje z okolitého kopca, boli sem povolané dobrovoľné zbory z obce Valaská Dubová a z obce Likavka," uviedol Martin Mastiš, veliteľ zásahu HaZZ v Ružomberku. 

Takto vyzerajú záplavy v jednej z obcí:

Zdroj: Maja Pavlíková/TV JOJ

SHMÚ vydávalo výstrahy

Výstrahy prvého stupňa sú vydané pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a predbežne platia do 16.00 hodiny. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozorňuje SHMÚ.

Podľa správ z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Žiline zasahujú hasiči v obci Valaská Dubová v okrese Ružomberok, kde sa vylial potok a voda sa dostala aj do pivníc rodinných domov. Komplikovaná situácia je podľa správ z dopravných servisov aj na ceste I/59 spájajúcej Liptov s Oravou.

SHMÚ

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa aj v okrese Prievidza

Pre okres Prievidza platí do 17.00 hodiny hydrologická výstraha druhého stupňa. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informuje SHMÚ s tým, že sprievodné povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Výstrahy vydali aj v ďalších okresoch

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v niektorých okresoch Žilinského a Banskobystrického stupeň výstrahy pred búrkami z prvého na druhý. Informoval o tom na svojom webe. Druhý stupeň výstrahy platí vo štvrtok do 17.00 hodiny v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Zvolen, Žiar nad Hronom, Dolný Kubín, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice a Žilina.

Búrky môžu podľa SHMÚ v týchto okresoch sprevádzať krúpy, prudký lejak s intenzitou do 30 milimetrov v priebehu polhodiny a s nárazmi vetra do 85 kilometrov za hodinu. Najnižší stupeň výstrahy platí do 20.00 hodiny v celom Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Tiež vo väčšine okresov Trenčianskeho kraja a v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves a Levice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy