Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Ďalšia kritická lokalita: Horehronské lesy majú problém s lykožrútmi
Zdielať na

Ďalšia kritická lokalita: Horehronské lesy majú problém s lykožrútmi

HOREHRONIE / Lykožrútová kalamita v národnom parku Muránska planina postupuje rýchlejšie ako sa predpokladalo. Po Čiernom Balogu je to ďalšia kritická lokalita. Šíreniu napomáha aj horúce počasie, v ktorom sa lykožrútovi darí.

Na muránskej planine je vyhlásená mimoriadna situácia. Lykožrútom sú napadnuté tisícky stromov. "Okolo 150-160 tisíc metrov kubických a čísla rastú, musíme rýchlo konať kým nezačnú lietať do ďalších stromov," opísal Dávid Hančinský z odboru riadenia národných parkov MŽP SR. "Nie je čas, aby sme čakali, lykožrút sa za sezónu množí 4-krát," ozrejmil Ivan Chromek z Technickej univerzity Zvolen. 

A aktuálne to majú zhoršovať horúčavy. "Z jedného kmeňa sa vyliahne 150 až 200-tisíc kusov lykožrúta," uviedol Ján Slivinský z Tatranského národného parku. "Pomáhajú mu tieto podmienky, urýchľuje to, skôr keby bolo chladno a pršalo," povedal Filip Kuffa, štátny tajomník MŽP SR. 

Navyše v lykožrútmi napadnutých lesoch hrozia podľa odborníka z Technickej univerzity masívne požiare. "Požiar taký sa šíri rýchlo, to je za minútu 4 metre," dodal Chromek. Podľa skúseností z Tatranskej Javoriny by sa mohla situácia dostať pod kontrolu v priebehu niekoľkých rokov. "Máme skúsenosti, že sme kalamitu zvládli za dva roky," doplnil Slivinský. Aktuálne sa vyhlasuje nové verejné obstarávanie na ďalšie práce, tie by mali začať zhruba do dvoch mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy