Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Po nehode na motorke v Nikarague má Alexandra nádej na návrat domov
Zdielať na

Po nehode na motorke v Nikarague má Alexandra nádej na návrat domov

SLOVENSKO / Študentke Alexandre a jej rodine sa prvého decembra zrútil život. Mala totiž nehodu na motorke v Nikarague, po ktorej upadla do kómy. Lekári v Spojených štátoch urobili maximum, no už jej nevedia pomôcť. Zúfalí rodičia preto požiadali o pomoc rezorty vnútra a diplomacie. Zdá sa, že Alexandrina repatriácia sa napokon podarí.

"Pri vedomí bola, len do času, kým sa nedostala do nemocnice a opuchy je nespôsobili upadnutie do kómy. Počiatočné informácie nás vydesili," opísal otec Alexandry. Takto popísal prvotne informácie otec o svojej dcére, vášnivej cestovateľke a študentke Saške. Ďalší vývoj situácie bol ešte horší. "Prvotné informácie boli také, že ma 30 % na prežitie. Keď sme ju prvý krát videli, bolo to strašné, nevedeli sme sa s tým zmieriť," uviedol Saškin otec.  

Repatriačný let je finančne náročný

Táto situácia je pre rodičov mimoriadne ťažká a neželajú si nič iné, len objať svoju dcéru. Repatriačný let je ale príliš drahý - stojí až 100-tisíc eur. A preto požiadali o pomoc štát. Pozitívna správa prišla z rezortu vnútra. "Podľa našich informácií rodičom mladej ženy na žiadosť rezortu zdravotníctva vychádza v ústrety UN L. Pasteura v Košiciach konzultáciami a čaká sa na ich vyjadrenie k samotnému leteckému prevozu," ozrejmil Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra SR. 

Mladá študentka doteraz v Amerike podstúpila operáciu krku panvy a ruky. Krvné zrazeniny mala v hlave, v nohách aj v rukách. To pomohlo a začala sa z kómy prebúdzať. Aktuálne je v rehabilitačnom centre vo Filadelfii. "Zdravotnícke zariadenia sú pripravené poskytnúť pacientovi potrebnú zdravotnú starostlivosť. Ministerstvo zdravotníctva je od začiatku plne súčinné pri zabezpečovaní takéhoto prevozu," priblížil Andrej Wallner, hovorca ministerstva zdravotníctva SR. "Sme pripravení zabezpečiť všetky potrebné opatrenia a poskytnúť jej špecializovanú starostlivosť na klinike úrazovej chirurgie," povedala Monika Krišková, hovorkyňa UNLP v Košiciach.

Alexandra je schopná prevozu

Podľa rodičov je ich dcéra schopná prevozu. "Je pri vedomí a vníma svet okolo seba, reaguje na podnety ale nedokáže komunikovať. Podľa nás je najdôležitejšie, aby sme boli spolu," dodal otec Alexandry. 

Košická nemocnica sa jej hneď po prílete chce odborne ujať a hospitalizovať ju. "Bude podrobená potrebným vyšetreniam a liečbe. Naša klinika úrazovej chirurgie disponuje špičkovým vybavením," dodala Krišková. Takéto repatriačne lety sú ale náročné. "Ide o dlhý let a posádka musí po prílete na miesto absolvovať predpísaný oddych. V zásade možno hovoriť o cca 3 kalendárnych dňoch trvania transportu," doplnil Neumann. Zdá sa ale, že v tomto prípade sa rodičia dcéry Alexandry dočkajú. Otázne je už len to, kedy rezort vnútra uvoľní vládny špeciál. Alexandre môžete pomôcť príspevkom do zbierky tu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy