Jasno
24°
Bratislava
Filip
23.8.2024
Podľa informácií TV JOJ sú po tragédii v Tatrách dve obete, jedna osoba je v nemocnici
Zdielať na

Podľa informácií TV JOJ sú po tragédii v Tatrách dve obete, jedna osoba je v nemocnici

VYSOKÉ TATRY / Z detailov tragédie v Monkovej doline behá po chrbte mráz. Turistov po búrkovej smršti zmietla bahenná lavína. Žiaľ, vyžiadala si životy dvoch žien. Šestnásť ľudí sa pred silnou búrkou skrylo pod prístrešok, ktorý lavína zdevastovala za pár sekúnd.

Zrazu sme boli o desať metrov ďalej, tvrdí jeden z turistov

​Na turistiku sa vybral aj Jiří spolu so skupinkou ďalších Čechov, svoj výlet do inokedy nádherných a pokojných Belianok opísal takto. "Zostali sme stáť na chvíľku, či nepôjde len o niečo krátke, nebolo to krátke, tak sme išli dole," uviedol Jiří, turista zavalený vodnou a bahennou lavínou. Nuž a v priebehu niekoľkých sekúnd sa príjemný výlet zmenil na poriadnu apokalypsu.

"Prúd bol veľmi silný, aj s krúpami, ktoré boli také hlasné, že sme sa ani nepočuli," dodal Jiří. Pod prístreškom bola skupina ľudí, na ktorých sa v priebehu niekoľkých sekúnd valila obrovská masa blata a vody. "Videl som, ako sa tam valí niečo hnedé, kmene, kamene a hlina, tak som povedal, nech dávajú všetci pozor a zrazu sme boli všetci o desať metrov ďalej a všetci sme boli zavalení," ukončil Jiří.

Nemocnica ošetrila troch ľudí

"V Nemocnici Poprad boli ošetrené tri osoby v súvislosti s nešťastnou udalosťou v Monkovej doline. Dve osoby boli po ošetrení prepustené do domácej starostlivosti, jednej osobe naďalej poskytujeme zdravotnú starostlivosť. Nakoľko zranené osoby neudelili súhlas s poskytovaním osobných údajov tretím osobám, bližšie informácie v tejto veci Vám nemôžeme poskytnúť," informovala asistentka generálneho riaditeľa popradskej nemocnice Martina Petrášková.

Vyhlásili mimoriadnu situáciu

Na mieste zasahovali horskí záchranári, pozemné posádky a dva vrtuľníky. Správa TANAPu upozorňuje na to, že pre zosuv pôdy je chodník z Monkovej doliny do Širokého sedla nepriechodný a uzavretý do odvolania. Na mieste bola aj naša reportérka Maja Pavlíková, ktorá sa rozprávala s námestníkom správy TANAPu a potvrdil, že Monkova dolina už nie je to, čo bývala. "To vám v tejto chvíli ani neviem povedať. Je tam ešte dosť vysoký stav vody a nevieme to celé zmonitorovať, v akom je to stave. Videli sme časti chodníkov, kde sú úplne odtrhnuté mosty a niekde ani nevieme, kade ten chodník ide," uviedol námestník Ivan Šotýs. 

Polícia začala trestné stíhanie

Trestné stíhanie pre prečin usmrtenia začala polícia v Ždiari v súvislosti  tragickou udalosťou v Monkovej doline v Belianskych Tatrách. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Štefan Pecuch.  "V čase tohto nešťastia sa pod prístreškom nachádzalo 16 ľudí. Následkom toho došlo k úmrtiu dvoch osôb, 50-ročnej občianky Slovenskej republiky, 51-ročnej občianky Českej republiky a štyria ľudia boli zranení, pričom zranenia si vyžiadali aj hospitalizáciu," uviedol Pecuch s tým, že na mieste boli nasadené všetky záchranné zložky.

Evakuovali 16 ľudí, do nemocnice previezli aj dieťa

Podľa informácií TV JOJ bolo evakuovaných vrtuľníkom záchrannej služby 16 ľudí, z toho traja boli prevezení do popradskej nemocnice. "Posádke sa postupne z miesta podarilo evakuovať troch zranených turistov, z toho jedno dieťa," informovala hovorkyňa VZZS Zuzana Hopjaková. Asistentka generálneho riaditeľa nemocnice Martina Petrášková uviedla, že dve osoby boli po ošetrení prepustené do domácej starostlivosti. "Jednej osobe naďalej poskytujeme zdravotnú starostlivosť," povedala.

​Na mieste bolo množstvo horských záchranárov. "Sa miesto prepátralo v rýchlosti, aktuálne sa opúšťa. Chlapci, ktorí schádzajú dole, všetky bezpečné miesta prešli, kde sa predpokladalo, že ešte niekto môže byť. Stopercentne si nie sme istí, ani sa to povedať nedá," povedal riaditeľ HZS Martin Matúšek. 

Prišla aj štátna tajomníčka

Na miesto prišla aj štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská. "Aj na základe toho vieme povedať, že s maximálne veľkou pravdepodobnosťou tam už nikto nie je," uviedla tajomníčka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy