Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Obyvatelia krajského mesta sa dočkali: Budú mať vlastný Most Apollo
Zdielať na

Obyvatelia krajského mesta sa dočkali: Budú mať vlastný Most Apollo

PREŠOV / Tretie najväčšie slovenské mesto bude mať novú dominantu. Ponad železničnú trať začali osádzať oceľový most. Má nahradiť starý železo-betónový aj s postrannými lávkami. Tie lávky boli pre havarijný stav už veľmi dlho uzavreté. Dodávateľ oceľovej konštrukcie garantuje, že most vydrží dlhšie ako jeho železobetónový predchodca.

​Starý most bol vo veľmi zlom stave

Lávky po oboch stranách mosta uzavreli ešte pred rokmi. Rozhodol o tom statik, keď z nich opadávali už kusy betónu. Chodci už vtedy museli túto trasu obchádzať, i keď niektorí si ju krátili po ceste a občas po obrubníku. Bude to most podobný tomu v Bratislave s názvom Apollo. Len jeden oblúk váži 52 ton. "Prichádzame do finalizácie celej nosnej konštrukcie," uviedol riaditeľ Metrostavu a zástupca zhotoviteľa Ladislav Bačenko. "Osadí sa najprv ľavý oblúk, následne sa osadia konce a potom sa pridá pravý oblúk," dodal dodávateľ oceľovej konštrukcie Ján Roman.

Po moste jazdili autá do poslednej chvíle. Pár mesiacov dozadu však aj ten uzavreli a začali rozoberať. Istý čas bola na železničnej trati aj výluka. V štvrtok 11. júla vlaky jazdili podľa harmonogramu. Na stavenisku tak mali museli riešiť aj grafikon. "Hľadáme časovú výluku takú polhodinovú medzi vlakmi," uviedol Bačenko. Uzavretie mosta spôsobilo obmedzenia v úzkom centre mesta. Pre vodičov to znamenalo ešte viac trpezlivosti v už aj tak ťažko skúšanej premávke. Niektoré ulice uzavreli, z niektorých urobili jednosmerky. Na dodržiavanie pravidiel musia pravidelne dohliadať aj policajti.

Most plánujú otvoriť koncom októbra

"No, konečne sme sa toho dočkali," povedal obyvateľ Prešova v reakcii na stavbu nového most. "Neustále som pozeral aké tu boli kolóny áut, ale cyklistická trasa bola vynikajúca," dodal ďalší z obyvateľov. Vďaka mostu vznikne v Prešove nová dominanta a bude aj pre peších. Nahradí lávky, ktoré boli roky pre havarijný stav uzavreté a cyklochodník povedie popod most. Žeriav začali pripravovať už niekoľko dní dopredu. Kamión so štyridsať metrovým návesom musel do úzkej ulice cúvať jeden a pól kilometra. Most plánujú otvoriť koncom októbra. "V rámci tohto víkendu budeme určite pripravovať pokládku druhého oblúka," informoval generálny riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja

Súvisiace články

Najčítanejšie správy