Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Prvé operácie očí s mini-teleskopom prinavracajú zrak pacientom
Zdielať na

Prvé operácie očí s mini-teleskopom prinavracajú zrak pacientom

BRATISLAVA / Videli len obrysy tvárí, teraz opäť uvidia svojich blízkych. Pri unikátnych operáciách v Univerzitnej nemocnici v bratislavskej Petržalke po prvýkrát na Slovensku vložia pacientom do oka mini-teleskop. Niekoľko kusov získali vďaka grantom, spolupráci s výrobcom, aj spolupráci nemocnice a ministerstva. Je to nádej na prinavrátenie zraku pre niektorých pacientov s makulárnou degeneráciou v poslednom štádiu ochorenia.

"Prelomové je to v tom, že doteraz sme nemali možnosť takéto zariadenie implantovať na Slovensku a nevedeli sme pacientovi s makulárnou degeneráciou v poslednom štádiu pomôcť a zlepšiť mu kvalitu života," informovala zástupkyňa prednostu očnej kliniky MUDr. Nora Majtánová, PhD.

Aký bude mať voperovanie teleskopu do ich oka na ich videnie efekt, si museli vyskúšať pacienti pred operáciou. To sa robí pomocou veľkého teleskopu. Viacerí sa takmer rozplakali. "Tá pani doktorka, čo si nás vyberala. Predo mňa sa postavila, ja som mala ten teleskop v ruke a ja som videla jej mejkap, ja som videla oči, ja som videla toto medzi zubami. To som nevidela ani nepamätám," povedala pacientka Štefánia.

"Teleskop, keď dáme do oka, tak funguje ako taká zväčšovacia lupa, keď pacient nevidel dovtedy detail, videl rozmazanú tvár, zrazu začne vidieť ostré, jasné kontúry," priblížila Majtánová.

"Videli sme, že to zariadenie je pomerne veľké, to externé. Človek ho musí vytiahnuť, človek ho musí nehybne držať v ruke, vieme, že starí ľudia sa trasú, je to veľký problém držať to presne v tej zornej osi. Toto zariadenie pokiaľ je priamo implementované do oka odpadajú všetky tieto negatíva," uviedol prednosta očnej kliniky prof. Petr Kolář, PhD.

Priebeh operácie sledovali novinári aj ministerka online. Samotný teleskop stojí vyše 20 000 eur. Poisťovňa ho, ale nehradí. Tento proces schvaľovania iba začne. Takáto liečba navyše nie je vhodná pre každého. Odhaduje sa, že ročne by ho na Slovensku mohlo potrebovať okolo 50 pacientov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy