Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Poľský horolezec zahynul pri páde vo Vysokých Tatrách
Zdielať na

Poľský horolezec zahynul pri páde vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Poľský horolezec neprežil pád zo steny Dvojitej veže vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že oznámenie o jeho páde prijalo operačné stredisko tiesňového volania napoludnie v sobotu (13.7.) od náhodných svedkov.

K nešťastiu došlo dnes (13.7.) okolo poludnia. "To bolo šťastie, že počasie bolo dobré a s tým vrtuľníkom sa dalo relatívne rýchlo spraviť," uviedol záchranár Jozef Brejčák.

Na palubu vrtuľníka leteckých záchranárov sa tak k pilotovi a operátorovi pridali dvaja horskí profesionáli. Smer oblasť Dvojitej veže. "Vedeli sme, kde to približne je. Po prílete sme to museli chvíľu hľadať, ale veľmi rýchlo sme to našli," povedal Brejčák. Horskí záchranári sa rozdelili. Jedného operátor spustil k horolezcovi, druhý šiel na pomoc uviaznutej žene.

"Bol som vysadený na vrchole a odtiaľ som ku nej zlanil, a potom som pokračoval s ňou do miesta, odkiaľ bolo možné použiť vrtuľník na vyprostenie," priblížil Brejčák. Žena zranená nebola, vrtuľníkom ju posádka dostala do bezpečia. Žiaľ, horolezec také šťastie nemal. Ani svedkovia, ktorí boli pri mužovi a ani horskí záchranári, mu po dlhom páde zo steny už pomôcť nemohli.

Následne záchranári dostali dole aj telo 48-ročného Poliaka. Vo väčšine prípadov nevieme, ako hore dochádza k tragédiám, no teraz je to inak. Horolezec nemal použiť vo svojej istenie, ale sa mal spoľahnúť na to staré v stene. "Začali zlaňovať, prvé zlaňák urobili v poriadku a keď išli urobiť druhý, tak chlapec sa zapol do starej slučky. Tá sa roztrhla, on spadol. Našťastie neboli, neboli zviazaní spolu s horolezkyňa, čiže ona ostala na polici. On spadol dole," informoval Brejčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy