Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Repatriácia: Poistenie a asistenčné služby sú kľúčové
Zdielať na

Repatriácia: Poistenie a asistenčné služby sú kľúčové

SLOVENSKO / Nešťastný príbeh Alexandry, ktorá po úraze v Nikarague čaká v spojených štátoch na repatriáciu na Slovensko, vyvolal záujem divákov. Nie je však jediná, ktorá čaká na návrat na Slovensko. V podobnej situácii je aj Denis v čínskom Macau. To, či po nich poletí vládny špeciál, má aktuálne v rukách minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Zisťovali sme podmienky repatriácie, aj to ako postupovať, čo najefektívnejšie.

"Bola v kóme a potrebovala prevoz na Slovensko a toto bol problém veľký, lebo pozháňať lietadlo alebo niečo čím ju dopraviť domov bolo fakt ťažké. Strašne dlho sa to riešilo ale nakoniec cez poisťovňu," povedala Kristína o repatriácii svoje priateľky. Aj v tomto prípade sa potvrdilo, že byť poistený sa oplatí. Stačí mať základné cestovné poistenie.

"Repatriácia je súčasťou každého jedného komerčného poistenia. To znamená, že sú tam nielen liečebné náklady. Je možné, že cestujúci o tom nevedia," informuje hovorkyňa Slovenskej asociácií poisťovní Eva Jacková. Slovenská asociácia poisťovní upozorňuje na to, že najefektívnejšie a najjednoduchšie je využiť priamo asistenčné služby, ktorými poisťovňa disponuje a celý proces vykoná za vás.

"Vďaka tomu poisteniu sa hradila aj tá starostlivosť v Turecku, rovnako aj ten prevoz a všetko," pokračovala Kristína. "Na základe všetkých podmienok a stavu pacienta poisťovňa vyhodnotí a zabezpečí taký prevoz, ktorý je najvhodnejší," vysvetlila Jacková. Prevoz môže zabezpečiť aj cestovná agentúra, ktorá klientov repatriuje späť do vlasti.

V prípade výnimočnej situácie sa môže obrátiť na štát

"Môže dôjsť k tomu, že vláda sa rozhodne, že pošle vládny špeciál, ktorý repatriuje klientov. Sú situácie, mali sme takú minulý rok - na Rodose, keď repatriovali cestovné kancelárie. A to tým spôsobom, že zabezpečili vlastné lety," osvetlil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes. Vládny špeciál prioritne slúži pre potreby štátu a tiež pre repatriačné lety pri záchrane ľudského života. Ostatné lety upravuje rezort vnútra.

"Lietadlo však môže vykonávať mimoriadne lety bez úhrady prevádzkových nákladov napríklad s cieľom zmieniť následky krízových situácií doma i v zahraničí, pri pátraní, na humanitárne účely, pri preprave bezpečnostných zložiek, pri eskortách osôb," informoval hovorca Ministerstva vnútra Matej Neumann.

Najviac repatriácií absolvoval vládny špeciál počas pandémie koronavírusu. Hodinová sadzba za jeho využitie sa pohybuje v rozmedzí 2360 až 5300 eur. Pri dlhých letoch sa môžu celkové náklady vyšplhať až na 100-tisíc eur.

Iný príbeh je však prípad študentky Alexandry v USA či Denisa v čínskom Macau. ich možnú repatriáciu má v rukách minister vnútra. "Konkrétne v týchto prípadoch záleží aj od vyjadrenia odborníkov z oblasti medicíny a záchranárstva, ktorí na základe informácií o stave pacienta vyhodnotia, či je schopný prepravy," uzatvára Neumann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy