Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Extrémne počasie trápi Slovensko. Katastrofy sú častejšie ako v minulosti
Zdielať na

Extrémne počasie trápi Slovensko. Katastrofy sú častejšie ako v minulosti

SLOVENSKO / Bahnotoky, ktoré zmetú celé horské dediny, bleskové povodne, tornáda či veľmi silný vietor dosahujúci silu víchrice a teploty šplhajúce sa k štyridsiatim stupňom Celzia. Toto všetko sa dialo aj v minulosti, ale nie tak často ako teraz. A veta - nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie už nie je iba varovaním, ale realitou.

​Extrémne javy budú stále pribúdať

"Klimatológovia a aj tí, ktorí sa zaoberajú klimatickou zmenou, tvrdia, že takýchto javov bude pribúdať a budú intenzívnejšie," informovala meteorologička a klimatologička Miriam Jarošová. Čoraz častejšie prichádzajú búrky, ktoré síce netrvajú dlho, ale množstvo zrážok, ktoré počas nich spadne, nosí skazu. "Základnou veličinou je to, že vzduch je teplejší, čiže tým pádom môže byť vlhkejší, a keďže je vlhkejší, tak môže vzniknúť silnejšia búrka," uviedol Mário Šperker z OZ Stormchaser.sk

"Niekedy sa objavili takéto prívalové zrážky raz za leto. Teraz to máme pomaly každý deň. Každý deň nájdeme lokalitu, kde viacej spadne," skonštatovala Jarošová. Slovíčko viac bežní ľudia niekedy opisujú, že z oblohy sa spustil vodopád či rieka. "Hovoríme o tridsiatich až štyridsiatich litroch na meter štvorcový za hodinu," dodala Jarošová. A to je už množstvo vody, ktoré svahy nemusia vydržať. Dôkazom zo Slovenska je napríklad v minulosti Vrátna, dnes Monkova dolina, no aj udalosti v Rakúsku či Taliansku.

Vietor pred búrkou je ťažko spozorovateľný

Meteorológovia hovoria, že búrka nebezpečná nie je. Nebezpečné sú jej sprievodné znaky. Blesky, ktorých počas piatku (12.7.) bolo neúrekom a vietor, ktorý môže spôsobiť katastrofu. "Blesky aj dážď na radare vidíme. Určitým spôsobom aj vietor, ale taký ten, ktorý vlastne sa tlačí pred tou búrkou, tak ten vieme zaznamenať jedine nejakou nejakým pozorným pozorovaním," priblížil Šperker. "Tie javy sú intenzívnejšie, silnejšie a prinášajú aj väčšie škody. Pretože aj teplota atmosféry je vyššia." poznamenal Jarošová. Či už máte búrku radi alebo sa jej bojíte, dáždniky neodkladajte a venujte jej patričný rešpekt. "V priebehu budúceho týždňa sa opäť budú objavovať aj prehánky a búrky, pretože bude pokračovať prúdenie veľmi teplého a vlhkého vzduchu k nám," varovala Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy