Jasno
24°
Bratislava
Filip
23.8.2024
Zomrel slovenský režisér a dramatik Blaho Uhlár
Zdielať na

Zomrel slovenský režisér a dramatik Blaho Uhlár

BRATISLAVA / Vo veku 72 rokov zomrel režisér Blaho Uhlár. Rodák z Prešova v roku 1991 založil legendárne alternatívne divadlo Stoka. Bol predstaviteľom divadelnej avantgardy a undergroundu v 90-tych rokoch 20. storočia. Často provokoval publikum s politizujúcim obsahom. Okrem réžie sa venoval aj dramaturgickej práci a pedagogickej činnosti. Začiatkom roka získal rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia.

Správu o jeho smrti podal jeho kamarát Koloman Kertész Bagala na sociálnej sieti.

Uhlár bol významným protagonistom slovenskej divadelnej scény. Štúdium réžie ukončil na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave v roku 1974. Pôsobil vo viacerých slovenských divadlách. Popri režisérskej a dramaturgickej práci sa venoval aj pedagogickej činnosti a svoje umelecké skúsenosti odovzdával mladšej generácii. 

Divadlo Stoka sa stalo priekopníkom nezávislej divadelnej tvorby na Slovensku. Za svoju činnosť získalo viacero domácich a zahraničných ocenení. Prvú hru s názvom Kolaps uviedlo divadlo 23. marca 1991 v bratislavskom klube Čierny Havran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy