Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
TIPY: Ako ochrániť domovy a pracoviská pred prehrievaním počas horúčav?
Zdielať na

TIPY: Ako ochrániť domovy a pracoviská pred prehrievaním počas horúčav?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Domovy a pracoviská treba počas horúčav zabezpečiť pred prehrievaním. V interiéri sa odporúča udržiavať počas dňa teplotu pod 32 stupňov Celzia. V noci by nemala prekročiť 24 stupňov Celzia. Pripomenuli to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky s tým, že regulácia teploty je dôležitá najmä v prítomnosti detí, seniorov a chronicky chorých.

1. Tienenie

"Domovy a pracoviská zabezpečte pred prehrievaním, napríklad pred prenikaním priamych slnečných lúčov cez okná tienením - žalúziami alebo roletami. Odpojte čo najviac elektrických zariadení, ktorých používanie nie je v tom čase nevyhnutné. Zo zariadení totiž môže sálať teplo a môže tak dochádzať k zohrievaniu vzduchu v interiéri. Ak je to možné, vypnite umelé osvetlenie v domácnosti alebo na pracovisku," odporučila hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová.

2. Vetranie

Najvhodnejším a najprirodzenejším spôsobom na zvýšenie prúdenia vzduchu v izbe je vetranie. Odporúčame vetrať priestory v nočných alebo v skorých ranných hodinách. Počas dňa neotvárajte okno, pokiaľ to nie je nevyhnutné, informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ak sa rozhodnete používať ventilátory, je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo prítomných osôb. Prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že pri teplotách nad 35 °C ventilátory nedokážu znižovať riziko zdravotných komplikácií v dôsledku horúčav.

3. Klimatizácia

Pri použití klimatizácie pozatvárajte dvere a okná. Dbajte na prísny režim čistenia klimatizačnej jednotky podľa pokynov výrobcu. Udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky dezinfikujte častejšie. Správnou údržbou klimatizácie predchádzate tomu, aby bola zdrojom choroboplodných mikroorganizmov v priestore.

Pamätajte si

Pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k tzv. teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus. Klimatizáciu je preto vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy