Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Lepšie podmienky financovania či personálna stabilizácia v zdravotníctve. Toto sú ciele vlády
Zdielať na

Lepšie podmienky financovania či personálna stabilizácia v zdravotníctve. Toto sú ciele vlády

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Personálna stabilizácia v zdravotníctve, lepšie podmienky financovania vzdelávania medikov či zriadenie rady pre rozpočet verejného zdravotného poistenia. To sú krátkodobé ciele vlády v oblasti zdravotnej politiky. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý schválila minulý týždeň.

Ministerstvo zdravotníctva SR chce tiež aktualizovať a upravovať kompetencie jednotlivých zdravotníckych povolaní. "Naším cieľom je vytvoriť také pracovné podmienky, ktoré budú pre absolventov atraktívne a podporia ich v rozhodnutí pracovať na Slovensku a zároveň zastavia odchod skúsených zdravotníkov do zahraničia," uviedol rezort. Má tiež ambíciu nastaviť adekvátne podmienky financovania vzdelávania medikov tak, aby boli lekárske fakulty motivované prijímať viac slovenských študentov.

Aké sú krátkodobé ciele vlády?

Krátkodobým cieľom vlády je aj zadefinovať výšku celkových zdrojov vrátane úhrady za poistencov štátu na základe kvalitatívnych a kvantitatívnych očakávaní. Súčasne chce určiť pravidlá pre efektívne spravovanie zdrojov verejného zdravotného poistenia. "Pre tento účel zriadime radu pre rozpočet verejného zdravotného poistenia, ktorá bude monitorovať a navrhovať opatrenia na udržateľnosť a predvídateľnosť financovania v súlade s aktuálnymi makroekonomickými prognózami," ozrejmila v materiáli

Súvisiace články

Najčítanejšie správy