Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Pacienti so žltačkou sa nebudú mať kde liečiť. Situácia v Prešovskej nemocnici je kritická
Zdielať na

Pacienti so žltačkou sa nebudú mať kde liečiť. Situácia v Prešovskej nemocnici je kritická

Zdroj: TV JOJ

PREŠOV / Situácia v Prešovskej nemocnici je kritická. Pacienti so žltačkou sa nebudú mať kde liečiť, kapacita lôžok je naplnená.

Informoval o tom portál presov.korzar.sme.sk. K prípadu sa vyjadrila aj hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Martina Pavliková. "Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana od vlaňajšej jesene eviduje zvýšený počet pacientov hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A. Aktuálne je na infekčnom oddelení hospitalizovaných 55 pacientov s touto diagnózou, teda kapacita oddelenia je absolútne naplnená," povedala.  

Pacienti sú z rôznych okresov 

Pacienti sú najmä z osady Podsadek v okrese Stará Ľubovňa. Drvivá väčšina pacientov z Prešova nepochádza. Viac ako 80 percent z nich je z iných okresov. "Ďalší pacienti sú z okresov Humenné, Bardejov, Stropkov, z osady Jarovnice. Je predpoklad, že pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením, bude pribúdať," vyjadrila sa nemocnica.  

Nemocnica pridala približne 20 lôžok, no svoje kapacity aj tak naplnila 

Nemocnica požiadala o pomoc Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove. Podľa nich je len takto možné kritickú epidemiologickú situáciu zvládnuť. Hygienici hlásia sedem aktívnych ohnísk vírusovej hepatitídy typu A v okrese Prešov. Ďalej sa vyskytuje vo Veľkom Šariši, Vyšnej Šebastovej, Hermanovciach, Bzenovce a Chminianskych Jakubovanoch. 

"Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v obciach, boli zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove vydané vyhlášky, ktorými boli nariadené opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení. A to pre všetky fyzické osoby s pobytom v obciach vo veku od jedného do pätnásteho roku života (vrátane) podrobiť sa lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii," uviedli prešovskí hygienici.

V okrese Humenné je momentálne vyše 30 prípadov nákazy. Pribúdajú aj hlásenia z Horného Zemplína. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy