Jasno
24°
Bratislava
Filip
23.8.2024
Kríza duševného zdravia: IPčko čelí finančným problémom, štát obmedzuje podporu
Zdielať na

Kríza duševného zdravia: IPčko čelí finančným problémom, štát obmedzuje podporu

BRATISLAVA / Situáciu, keď musia ľudia aj niekoľko mesiacov čakať na návštevu psychológa či psychiatra a duševné zdravie sa im zhoršuje, často hasí tretí sektor. No aj to sa teraz zhorší. Jedna z najvýraznejších organizácií pomáhajúcich ľuďom pri takýchto problémoch, IP-ečko, hlási veľké finančné problémy a obmedzenie služieb. Štát podľa nich totiž mešká, ruší alebo znižuje objem peňazí v rámci výziev na podporu, do ktorých sa zapájali. Organizácia tak nemá peniaze na výplaty. Plánuje preto zatvoriť tri centrá a prepúšťať.

Hrozí im zánik

​Ich tímy pomáhajú anonymne, bezplatne a nonstop, v teréne, centrách, na chatoch aj linkách. Ľudia im volajú, keď už ide o všetko. "Už od začiatku tohto roka sme poskytli 82-tisíc intervencií. Nahrádzame štát pri rôznych službách starostlivosti o duševné zdravie," povedal riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro. Tento ostrov pomoci sa ale teraz radikálne zmenší. IPčko prevádzkuje nielen päť klubov, kde sa ľudia môžu stretávať, ale najmä deväť centier pomoci, kde ľudia nájdu pomoc aj o druhej ráno, 24 hodín denne. Trom z nich teraz hrozí zánik. "Zamestnanci a zamestnankyne už dva mesiace, popri tej extrémne náročnej práci, nedostávajú mzdu. Ak sa nič nezmení, od septembra zatvoríme tri naše centrá pomoci a budeme mať o sedemnásť psychológov menej," doplnil Madro.

Dôvodom sú výzvy, s ktorými pri plánovaní rozpočtu počítali. Hovoria, že výrazne meškajú alebo boli úplne zrušené. Aj objem peňazí sa znížil. "Za posledné mesiace sme na všetkých ministerstvách, magistrátoch a vyšších územných celkoch počuli stokrát o tom, akú dôležitú a jedinečnú prácu IPčko robí. Ale zatiaľ bolo len málo miest, ktoré nám reálne dokázali v tom pomôcť," pokračoval Madro.

Výzva na vzdelávanie

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré duševné zdravie považuje za prioritu, vyhlásilo zatiaľ iba výzvu na vzdelávanie. "V tomto roku zatiaľ nie je v pláne otvorenie výzvy, ktorá by pokrývala podobné subjekty. Duševné zdravie je však jednou z priorít súčasného vedenia rezortu, preto sa plánujú viaceré kroky aj v tejto oblasti," informoval hovorca Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Andrej Wallner.

Menej peňazí bude podľa IPčka aj z výzvy Ministerstva práce na linku pomoci. To reagovalo, že s podporou organizácií ako IPčko sa vo výzvach počíta. "Na konci druhého kvartálu bude zverejnená výzva pre dopytovo orientované projekty, siete podpory pre každý krok. Jedná sa o prvý, takto špecificky nastavený nástroj pomoci aj pre mimovládne organizácie," vydalo stanovisko Ministerstvo práce.

O pomoc žiadajú verejnosť

Cez pravidelné výzvy Ministerstva školstva získalo IPčko takmer 38-tisíc eur. "37-tisíc eur je tri percentá toho, čo potrebujeme," dodal Madro. "V rámci Ministerstva školstva je realizovaných štyridsať projektov plnenia programového vyhlásenia vlády. V krátkodobom horizonte sa projekt bude zaoberať aj podporou organizácií v oblasti duševného zdravia," povedala Dagmar Al-Khaldi Mičeková, hovorkyňa Ministerstva školstva. "Naozaj dostávame dobrú odozvu. Ale kým sa celá tá pomoc vlastne rozbehne, tak my sa jej už možno ani nedožijeme. Respektíve, tie naše centrá v tých regiónoch už tam nebudú. Dnes chceme požiadať o pomoc verejnosť," uzavrel Madro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy