Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Ničivé povodne opäť zasiahli: Domy sú zničené. Vyhlásili krízovú situáciu
Zdielať na

Ničivé povodne opäť zasiahli: Domy sú zničené. Vyhlásili krízovú situáciu

UBĽA / Sotva zo zaplavenej dediny odišla armáda s 50-timi vojakmi a ľudia sa postupne spamätali z ničivých povodní, v pondelok (15. júla) ráno ich obrovská voda zaliala znova. V Ubli a okolitých dedinách sa valila cez dvory, do pivníc aj izieb. Na ulici vytrhalo asfalt a jednej rodine voda vzala všetko drevo na kúrenie. V obci opäť vyhlásili najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

​Obrovské množstvo vody sa valilo rovno do dvora pri rodinnom dome. "Všetko bolo zaplavené, všetko plávalo," spomínala miestna. Stalo sa to už druhýkrát počas tohto leta. Mimoriadne ničivá búrka zasiahla obce pri ukrajinských hraniciach aj minulý mesiac. Ešte len nedávno z Uble odišla armáda po tom, ako 50 vojakov pomáhalo pri odstraňovaní škôd. Zosunul sa aj svah priamo na cestu a zatarasil cestu k hranici. Ráno tieto obce zaliala voda opäť.

"Trojmetrová voda išla. Zatopilo nám v letnej kuchynke novú kuchynskú linku, chladničku, mixér, sporák," doplnil miestny. "Bolo postihnutých 11 rodinných domov, kde odčerpávajú vodu najmä zo suterénov, pivníc a studní," vysvetľoval Roman Gallik vedúci oddelenia krízového riadenia Okresného úradu Snina. Veľká voda na niektorých miestach vytrhala asfalt a brala všetko, čo jej stálo v ceste.

Jedna z rodín mala nachystané drevo, takmer o všetko prišla. "Odniesla ho voda, sila. Jeden kus má možno 100 kg, dvaja chlapi majú čo robiť a vodička si to odnesie," reagoval majiteľ domu. Susedia si medzi sebou telefonovali a jeden druhého varovali, na poslednú chvíľu si stihli preparkovať auto na bezpečné miesto. "Aj auto by bolo zobralo, keďže voda vzala aj také ťažké drevo," tvrdí ďalšia obyvateľka.

Opravy a odčerpávanie vody sa začali hneď

V susednej obci Brezovec dobrovoľní hasiči ľuďom pomáhali odčerpať vodu zo zatopených studní. "Mne len volali, že mám prísť, že zase, ako to plávalo pred 2 týždňami, tak zase všetko pláva," spomína obyvateľ Brezovca. "Jak sa neprečistia toky riek, tak záplavy tu budeme mať stále, po každej búrke," reaguje ďalší obyvateľ. V obciach Michajlov a Brezovec je vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity, v Ubli je najvyšší. "Keď je búrka, vždy sme v strehu a už len čakám, kto prvý zavolá, z ktorej časti obce, že sú záplavy," reaguje Jozef Fejsák starosta obce Ubľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy