Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vyhnite sa rizikám: Kde a ako sa bezpečne kúpať
Zdielať na

Vyhnite sa rizikám: Kde a ako sa bezpečne kúpať

BRATISLAVA / Hygienici odporúčajú všímať si farbu či zápach vody, ako aj okolie vodnej plochy. Najbezpečnejšie kúpanie je na monitorovaných a overených vodných plochách.

"Najbezpečnejšie je kúpať sa na oficiálne prevádzkovaných kúpaliskách a na vodných plochách, ktorých kvalita je monitorovaná úradmi verejného zdravotníctva. Pred ich návštevou je dôležité zistiť si ich aktuálny stav," skonštatovala hlavná hygienička, Tatiana Červeňová. "Ľudia môžu skontrolovať aktuálny stav vôd na webe Úradu verejného zdravotníctva," dodala. 

Čomu sa vyvarovať

Do vody netreba vstúpiť, ak farba a zápach pôsobia odpudivo. Tiež je dôležité všímať si okolie. "Zo zdravotného hľadiska nie je bezpečné kúpať sa v prírodných vodných plochách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo. Môže prenášať niektoré patogénne mikróby, napríklad salmonelu. Zvážiť treba aj kúpanie vo vodách, v blízkosti uhynutých zvierat a miestach, kde sú vyústené odpadové vody z kanalizácie," priblížil Darko Babjak z odboru hygieny životného prostredia.

Nielen jazerá, ale aj bazény

"V prípade verejných bazénov si treba všímať poškodenia či slizovité povlaky na stenách a kachličkách. Ak sú bazény v takomto stave, radíme nekúpať sa v nich," dodal Babjak. Všeobecne zlá kvalita vody hrozí najmä na kúpaliskách s nekvalitnou prevádzkou, čo znamená, že sa tam nedostatočne vymieňa a dezinfikuje voda a prekračuje sa povolená návštevnosť. "Vizitkou nedostatočnej prevádzky môže byť i nevyhovujúci povrch stien bazénov, ich nedostatočná mechanická očista a zlá údržba filtrov vody," skonštatovala Zuzana Valovičová z hygieny životného prostredia. 

Pred vstupom do bazéna by mali návštevníci skontrolovať farbu vody a jej zápach. Rovnako by sa mali pred každým vstupom do bazéna osprchovať. Do bazéna by nemali vstupovať ľudia s prenosnými ochoreniami. Na kúpaliskách je nutné dodržiavať zásady osobnej hygieny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy