Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Celosvetová zaočkovanosť klesá. Viete, ako je na tom Slovensko?
Zdielať na

Celosvetová zaočkovanosť klesá. Viete, ako je na tom Slovensko?

BRATISLAVA / Celosvetová zaočkovanosť ostala na číslach ešte o niečo nižších než pred pandémiou, upozorňuje s obavami Svetová zdravotnícka organizácia aj UNICEF. Príčinou je oneskorené očkovanie, nárast počtu skeptikov voči vakcínam, dezinformácie, ale aj obmedzený prístup k vakcínam.

​Záškrt, tetanus, čierny kašeľ

Vakcína proti nim sa považuje za absolútny základ a je kľúčovým ukazovateľom celosvetového pokrytia očkovaním. "V roku 2023 sa počet detí, ktoré dostali všetky tri dávky očkovania, zastavil na 84 percentách. A počet detí, ktoré nedostali žiadnu dávku vakcíny, sa zvýšil z 13,9 milióna v roku 2022 na 14,5 milióna v roku 2023," informoval Michal Biznar z Detského fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF).

"Viac ako polovica nezaočkovaných detí žije v 31 krajinách s nestabilným, konfliktom zasiahnutým a zraniteľným prostredím, kde sú deti obzvlášť ohrozené chorobami, ktorým sa dá predchádzať, z dôvodu narušenia a nedostatočného prístupu k bezpečnosti, výžive a zdravotníckym službám," uviedli vo svojom stanovisku Svetová zdravotnícka organizácia a UNICEF.

Zaočkovanosť má klesajúci trend

Svetová zdravotnícka organizácia celosvetovo aj varuje, pokiaľ ide o osýpky. Takmer 35 miliónov detí na svete nemá žiadnu alebo iba čiastočnú ochranu. Aj u nás má zaočkovanosť klesajúci trend a to aj napriek tomu, že vakcíny a zdravotná starostlivosť sú tu dostupné. Pod dôležitú hranicu 95 percent sme sa dostali pri niekoľkých druhoch povinného očkovania, pri určitých vekových skupinách detí, no rozdiely sú aj regionálne.

"Čo sa týka najnižšieho pomeru pod 95 percent, čo máme práve tú kolektívnu imunitu, tak nám ide do týchto čísel bratislavský a košický kraj," povedala hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová. Opakovane sa hovorí o osýpkach. "Ak je väčšina populácie zaočkovaná, tak sa vírus nevie šíriť. Kolektívna ochrana chráni aj tie deti, ktoré ešte vzhľadom na svoj vek nemôžu byť očkované," povedala profesorka a epidemiologička zo Slovenskej zdravotníckej univerzity Zuzana Krištúfková.

Trend neočkovania detí

Trend neočkovania detí aj v krajinách, kde sú vakcíny dostupné, pripisujú odborníci aj tomu, že mnohé ochorenia takmer vymizli a my nevidíme ich následky. "Dnešná generácia rodičov naozaj nevidela ako vyzerá záškrt a osýpky," ozrejmila hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre primárnu pediatriu Elena Prokopová. V čase, kedy ešte nebolo dostupné očkovanie sú záznamy na matrikách plné úmrtí detí. "Zomrelo jedno a za tri dni zomrelo druhé," povedala genealogička Alica Jančová.

Zvýšila sa zaočkovanosť proti HPV

"Prekonať očkovanie je vždy oveľa ľahšie ako prekonať ochorenie. U nás je chybná predstava, že osýpky sú bežné detské ochorenie. No nie je to tak," doplnila Krištúfková. V správe je ale aj pozitívna časť. Celosvetovo sa zvýšila zaočkovanosť proti HPV, aj keď stále nie dosť na to, aby rakovina krčka maternica nebola takým problémom, akým je dnes. Aj na Slovensku u detí stúpa. "Kým v roku 2021 bola na úrovni necelých 14 percent, v minulom roku to bolo 4,5 percenta," informovala vedúca oddelenia komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií Alena Krčová. Z regionálnych dát ale vyplýva, že to nie je len možnosťou preplatenia vakcíny, ale aj prácou pediatrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy