Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Kyberútoky na Slovensku: Verejná správa a obrana čelila v júni veľkému riziku
Zdielať na

Kyberútoky na Slovensku: Verejná správa a obrana čelila v júni veľkému riziku

Zdroj: Shutterstock

BRATISLAVA / V prvom polroku 2024 bol počet kybernetických útokov na jednu organizáciu na Slovensku priemerne 801 za týždeň. Výrobný sektor čelil najviac hrozbám. V júni sa počet kyberútokov v porovnaní s januárom takmer strojnásobil.

Vo výrobnom sektore zachytili systémy priemerne 1380 útokov týždenne. Počtom nasledujú kyberútoky vo verejnej správe a obrane. Avšak týždenný priemer 801 kyberútokov na jednu organizáciu na Slovensku bol podľa spoločnosti Check Point Research mierne pod svetovým priemerom.

Škodlivé kódy sa najčastejšie dostali cez-emaily, pričom v júni išlo až o 78 percent škodlivých súborov. Tieto súbory mali najčastejšie koncovku .exe, ale až 36 percent škodlivých príloh bolo vo formáte .docx alebo .xls. Spoločnosť dodala, že masívne phishingové kampane sú zamerané na používateľov na všetkých úrovniach. Cieľom je preniknúť do systémov, ukradnúť a zneužiť citlivé údaje.

"Prvou obrannou líniou, ktorú dokážeme vybudovať a posilňovať v každej organizácii bez rozdielu veľkosti a zamerania, sú sami používatelia. Ich schopnosť rozoznať útok na základnej úrovni, pozornosť a opatrnosť sú kľúčovým faktormi kybernetickej bezpečnosti," povedal Tomáš Valenta zo spoločnosti Check Point Software Technologies.

Najrozšírenejším malvérom bol podľa analýzy na Slovensku v júni botnet s názvom Androxgh0st. Zameriava sa na platformy Windows, Mac aj Linux a pre infekciu využíva viacero zraniteľností. Tento malvér kradne citlivé informácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy