Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Meteorológovia vydali výstrahy: V týchto okresoch hrozia povodne a požiare
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahy: V týchto okresoch hrozia povodne a požiare

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal varovania v Liptovskom Mikuláši a Poprade, hrozia tam povodne. Okresné riaditeľstvá Hasičského a záchranného zboru vydali zákaz zakladania ohňa, vypaľovania porastov či fajčenia v okresoch Malacky a Nové Zámky.

V Liptovskom Mikuláši a Poprade hrozia povodne

SHMÚ pre Liptovský Mikuláš a Poprad vydal výstrahu prvého stupňa pre hroziace povodne. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia s tým, že sprievodné povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Zvýšené riziko vzniku požiaru vyhlásili v okresoch Nové Zámky a Malacky

Zákaz zakladania ohňa, vypaľovania porastov či fajčenia platí až do odvolania v lesoch a ich ochrannom pásme v rámci okresu Malacky a v celom okrese Nové Zámky. Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru vyhlásili okresné riaditeľstvá Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru predstavuje obdobie, keď je zvýšené riziko vzniku požiaru v prírodnom prostredí, a to najmä na verejne prístupných miestach v prírode," priblížilo Okresné riaditeľstvo HaZZ v Nových Zámkoch. Zakázané je zakladať oheň v priestoroch, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. Tiež fajčiť a odhadzovať tlejúce predmety a používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru platí v rámci Slovenska aj na území Bratislavy a Košíc, Skalici, Senici, Pezinku, Senci, Dunajskej Strede, Martine, Turčianskych Tepliciach, Poprade a Trebišove.

Meteorologické výstrahy na stredu (17.7.2024):

SHMÚ

Stupne v hodinových krokoch na stredu (17.7.2024):

SHMÚ

Meteorologické výstrahy na štvrtok (18.7.2024):

SHMÚ

Stupne v hodinových krokoch na štvrtok (18.7.2024):

SHMÚ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy