Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Starí lekári odchádzajú, noví neprichádzajú: Ako pomáha štát?
Zdielať na

Starí lekári odchádzajú, noví neprichádzajú: Ako pomáha štát?

SLOVENSKO / Všeobecným lekárom, ktorí si chcú otvoriť ambulanciu pomáha aj štát. Z plánu obnovy môžu naďalej získať 80 tisíc eur. Rezort zdravotníctva chce aj takto prilákať lekárov do regiónov, kde ich je nedostatok. Dnes ich na Slovensku chýbajú stovky a mnohí z nich, ktorí ešte ordinujú majú vysoký vek. Takmer polovica z nich má vyše 60 rokov.

Pani doktorka Stehlíková v Komárne ambuluje rovných 40 rokov aj by odišla do dôchodku, ale ambulanciu nemá komu odovzdať. "Mám 73 rokov. Nehlási sa nikto, aby si sem prišiel namiesto mňa sadnúť," povedala všeobecná lekárka MUDr. Ružena Stehlíková.

Založiť si ambulanciu, je možné aj vďaka dotáciám pre mladých lekárov, pochvaľuje doktorka, ktorá lieči už tretiu generáciu pacientov. Problém je inde. Všeobecné lekárstvo by sa podľa nej malo viac popularizovať. "Aby ozaj išli na to všeobecné lekárstvo, ale asi to nie je atraktívne pre mladých ľudí sedieť tu za stolom a len písať a písať a písať," vysvetlila Stehlíková.

Mesačne na pohotovosti cez týždeň odslúži jednu malú, 6 hodinovú službu, ale cez víkend je to 15 hodín. "Môžem spraviť to, že chytím kľúče, zamknem ambulanciu, lenže čo potom s tými pacientami, čo so mnou zostarli, to vám je ľúto," pokračovala MUDr. Stehlíková.

S nedostatkom všeobecných lekárov bojuje zdravotníctvo roky

Situácia sa vraj z roka na rok zhoršuje. "Za rok 2022 nám chýbalo 623 lekárov, dnes sa to číslo na 713," informoval riaditeľ úradu pre dohľad nad všeobecnou starostlivoťou Michal Palkovič. "V súčasnosti sa pohybujeme, nehovoríme marginalizované skupiny, povedzme lazy, kde lekár má 800 pacientov, ale bežná ambulancia má viac, ako je tento počet. To znamená, že ten lekár je enormne preťažený," priblížil prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Mladých lekárov odrádzajú najmä vysoké financie spojené so zriadením novej ambulancie. "Ak ho berieme ako súkromníka, ktorý si má nejakým spôsobom plánovať túto situáciu, tak vnímame, že si tú situáciu nedokáže naplánovať na viac ako rok, či dokáže kúpiť nový prístroj," vysvetlil Šóth.

Podľa ministerky zdravotníctva by situáciu mohli zlepšiť projekty z plánu obnovy

Cieľom výzvy je lekárov motivovať, aby otvárali nové ambulancie najmä v odľahlých regiónoch. "Sú vypísané výzvy, na príspevky z plánu obnovy, na zriadenie ambulancie, to vo výške 60 až 80-tisíc eur. V závislosti od toho, v ktorej lokalite by tá ambulancia mala vzniknúť," informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Doktor Pelikán si po 25 rokoch v nemocnici ambulanciu všeobecného lekára otvoril pred vyše rokom. "Oslovila ma príležitosť, ktorú podporovalo ministerstvo zdravotníctva cez eurofondy, Ako anesteziológ som si mohol urobiť atestáciu zo všeobecného lekárstva rýchlejšie," uviedol MUDr. Rudolf Pelikán.

Aj on upozorňuje na časovo náročnú administratívu. "Na toho pacienta je stále menej a menej času, čo nie je na papieri, ako keby neplatilo," dodal MUDr. Pelikán. Z prvej výzvy z Plánu obnovy vzniklo v minulom roku celkovo 22 ambulancií. Ďalšie výzvy budú otvorené do konca júla.

Lekári projekty vítajú, no volajú po systémových opatreniach. Medici, ktorí len teraz študujú, voľné miesta tak skoro nenaplnia.
"Na výchovu jedného lekára potrebujeme 10 rokov, títo, ktorí teraz nastúpili na fakultu, študenti, budú v systéme až o 10 rokov," zakončil Šóth.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy