Jasno
15°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Kuriózny prípad: Spustili nový privádzač k ešte neexistujúcej diaľnici
Zdielať na

Kuriózny prípad: Spustili nový privádzač k ešte neexistujúcej diaľnici

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO / Spustenie premávky na novom diaľničnom privádzači v Kysuckom Novom Meste uvítali najmä tamojší obyvatelia, pretože pre nich znamená odbremenenie dopravy v centre. Jeho dĺžka je 1,4 kilometra a vybudovaný bol z európskych peňazí. Je to privádzač k naplánovanej a veľmi očakávanej diaľnici, ktorá povedie zo Žiliny na Kysuce.

​Priemyselný park

Privádzač zatiaľ spája Kysucké Nové Mesto s hlavnou cestou, ktorá vedie z Čadce do Žiliny"Kysucké Nové Mesto bolo prepchaté hlavne v exponovaných časoch, kedy ľudia chodili do zamestnania. Čakalo sa 20-25 minút, kým sa dostali do zamestnania a zo zamestnania na cestu 1/11," povedal primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.

Nový privádzač je postavený pri priemyselnom parku, kde tisícky ľudí dochádzajú do práce. Centrum mesta bude odbremenené aj od kamiónov, ktoré dovážajú tovar do tamojších firiem. "Z cesty 1/11, zhruba s dennou kapacitou 30 tisíc áut, by mal nový privádzač pohltíť značnú časť tejto dopravy," informoval generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Filip Macháček.

Most cez rieku

Stavbári vybudovali 600 metrov protihlukových stien, štyri križovatky a štyri mosty. "Na tejto stavbe bol najzložitejší most cez rieku Kysucu. Bolo to náročné kvôli charakteru prekážok, museli sme použiť tri rôzne technológie," povedal zástupca zhotoviteľa Pavol Hrúzik. "Zmluvná cena diela bola 19,3 milióna eur. Neviem povedať konečnú sumu, lebo ešte stále chodia finančné nároky zhotoviteľa," dodal Macháček.

Na túto stavbu boli použité peniaze z európskych fondov," povedala štátna tajomníčka Ministerstva dopravy Denisa Žiláková. Samotný privádzač však nerieši kritickú dopravnú situáciu na Kysuciach. "Je to prvá lastovička D3. Nečakajme rovno prínos tej diaľnice," dodal Macháček. "Tlačíme na pílu. Som rád, že bol deklarovaný termín, september 2025, kedy sa začne robiť na diaľnici, ktorá spojí Žilinu s Poľskom," dodal Mihalda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy