Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Kauza Očistec: Vorobjov opäť pred súdom
Zdielať na

Kauza Očistec: Vorobjov opäť pred súdom

SLOVENSKO / Bývalý policajný funkcionár z kauzy Očistec, Pavol Vorobjov, skončil opäť na súde. Korupčný prípad spájaný s jeho policajnou minulosťou dnes prejednával Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Dohodu o vine a treste Vorobjov odmietol.

​Malo ísť o službu pre kolegu. Za 2000 eur sa mal podľa obžaloby postarať o urýchlenie vydanie výpisu bankového účtu istej trenčianskej firmy. Bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov, známy z kauzy Očistec, už v minulosti priznal úplatky a nezákonné lustrovanie asi 140 osôb vrátane novinárov aj Jána Kuciaka.

Vorobjov obžalobu odmieta, tvrdí, že svedkovia nehovoria pravdu. "Čo sa mu kladie za vinu je, že za to neoprávnene zobral finančnú odmenu," uviedol prokurátor Michal Šúrek.

Ako svedkovia vypovedali bývalí elitní policajti, Milan Žáčik a Ivan Bobocký

Obaja taktiež figurovali v kauze Očistec a podobne ako Vorobjov boli v roku 2022 odsúdení za nezákonné lustrovanie a úplatky na štvorročné podmienky. Ich výpoveď, ale sudcovi nestačila a Vorobjova spod obžaloby oslobodil. "Neboli vyvrátené tvrdenia svedka Žáčika. To, čo bolo opakovane nejakým spôsobom prezentované, ako dôvod oslobodenia, bolo to, že mal byť tento dôkaz ojedinelý. S týmto si dovolím nesúhlasiť," pokračoval prokurátor Šúrek.

Pavol Vorobjov sa vzdal práva podať odvolanie. "Súd rozhodol tak, že obžalovaného oslobodil spod obžaloby, pretože nebolo dokázané, že sa stal stíhaný skutok," uviedla obhajkyňa Vorobjova Michaela Gáborík.

Pavol Vorobjov sa dostal na slobodu minulý rok, podmienečne ho prepustili po tom, čo si odpykal časť 2 ročného trestu za kauzu Očistec. Súčasťou trestu bolo aj prepadnutie majetku, Vorobjov medzičasom požiadal o zrušenie tejto časti trestu. Súd mu vyhovel a rozsudok ešte minulý rok zrušil. Vorobjova tak čaká nové pojednávanie ešte aj v kauze Očistec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy