Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Napadli poslanca Národnej rady SR. Polícia začala trestné stíhanie
Zdielať na

Napadli poslanca Národnej rady SR. Polícia začala trestné stíhanie

TURČIANSKE TEPLICE / Poslanca za Slovensku národnú stranu Pavla Ľuptáka napadol muž na motorke pred jeho domom. Zaútočiť mal päsťami a keď poslanec spadol na zem, mal ho skopať. Politika odviezla záchranka a po ošetrení ho prepustili domov. Utrpel zranenia, ktoré si podľa jeho slov vyžadujú niekoľkotýždňové zotavovanie. Incident sa stal vo štvrtok 18. 7. podvečer. Útočník skončil v cele policajného zaistenia. Poslanec sám predbežne vylúčil, že by išlo o politicky motivovaný čin. A objasnil aj čo za útokom motorkára stálo. SNS sa k incidentu nevyjadrila.

Útok sa odohral priamo vo dvore, kde poslanec býva. "V súvislosti s uvedeným skutkom vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine začal trestné stíhanie za prečin porušovanie domovej slobody a za prečin ublíženia na zdraví," potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Zuzana Šefčíková. Podozrivú osobu polícia po skutku zadržala a umiestnila v cele policajného zaistenia. V súčasnosti sú vykonávané procesné úkony.

Nad prípadom bude vykonávať dohľad Generálna prokuratúra. Na sociálnej sieti o tom informoval Maroš Žilinka.

K napadnutiu došlo na jeho pozemku

Tajomník strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti Dušan Stríž informoval, že k útoku došlo vo štvrtok popoludní na pozemku poslanca NR SR pri dome. Rozsah zranení podľa neho oznámia až po ošetrení. "Politická polarizácia, extrémizmus a nenávisť, ktoré sa tu šírili posledné roky, sa stali bežnou súčasťou verejného diskurzu. Nenávisť a strach sú systematicky využívané na manipuláciu masy, čo vedie k radikalizácii a sociálnemu rozkladu," tvrdí Stríž.

"Keď prišiel domov, tak upozornil tam nejaké ženy, ktoré boli pod vplyvom alkoholu, aby nerobili bordel. A ony na neho poslali chlapa, ktorý na neho zaútočil," informoval Dušan Stríž v telefonáte pre TV JOJ. "Má pomliaždeniny, má odštiepený kus holennej kosti. Tam je už začaté aj trestné stíhanie aj všetko vo veci," dodal.

​Napadnutie potvrdil aj Ľupták

​Útoku predchádzalo zrušenie pobytu štyrom ženám, tie sa v penzióne ktorý prevádzkuje jeho manželka ubytovali na tri dni. Podľa poslanca porušovali pravidlá.

Motorkára ešte pred samotným útokom poslanec upozornil, že je verejný činiteľ. Napriek tomu podľa jeho slov muž zahalený prilbou zaútočil päsťami, prvým ranám smerujúcim do tváre sa politik vyhol, keď ale spadol na schody bitka pokračovala.

"Bol som napadnutý u mňa pred dverami domu v Turčianskych Tepliciach v tom čase pre mňa neznámym mužom. Okrem nejakých úderov do tváre a kopancov do brucha mi spôsobil odštiepenie kúsku holennej kosti. Odhadovaná doba liečenia je asi šesť týždňov," uviedol Pavel Ľupták. "Páchateľa už stotožnili a zadržali. Nepoznal som ho. Ten útok nebol podľa mňa politicky motivovaný, skôr to súviselo s našim penziónom, kde sme zrušili ubytovanie jeho partnerke a jej ďalším trom kamarátkam, ktoré sa správali neprístojne," vysvetlil.

"Zaútočil aj na moju manželku, spôsobil materiálne škody na dvore," dodal poslanec.

Poslanec potvrdil, že do prvej poprázdninovej schôdze parlamentu by mohol byť zdravotne v poriadku. Ako odľahčene dodal, už len preto, že na jeho prácu treba mať v prvom rade zdravé ruky na stlačenie gombíkov.

Debatu v Humennom zrušili

Je podľa neho dôležité, aby sme si uvedomili, kam smerujeme, a začali sa sústreďovať na to, čo nás spája, nie na to, čo nás rozdeľuje. "Násilie ostane vždy násilím, a to bez ohľadu na to, aký bol motív," podotkol. "V sobotu (20. 7.) bola naplánovaná debata s občanmi v Humennom, kde mal Ľupták vystúpiť a ktorú sme museli zrušiť," dodal Stríž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy