Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Rozsiahly výpadok internetu vo svete paralyzoval dopravu, banky aj médiá
Zdielať na

Rozsiahly výpadok internetu vo svete paralyzoval dopravu, banky aj médiá

LONDÝN / Celý svet zasiahol globálny výpadok v IT. Ochromené zostali letiská, telekomunikácie, lekárne, či banky. O masívny výpadok sa postarala chybná aktualizácia spoločnosti CrowdStrike. Tá spôsobila, že sa nedali zapnúť počítače.

Chaos zavládol v preprave aj bankovom sektore a zapríčinila ho zlá aktualizácia od poskytovateľa kybernetickej bezpečnosti Crowd-Strike. Problémy hlásili rôzne športové kluby, ktoré avizujú komplikácie pri predaji vstupeniek. Aj britská kráľovská pošta, či krvná banka pracovali v obmedzenom prevádzkovom režime. Problém mali ľudia aj s platbou platobnými kartami. Státisíce turistov uväznil kybernetický výpadok na letiskách. Len doteraz sa chaos dotkol vyše 1400 letov.

"Tu v Sydney nemám nikoho. Uviazol som tu a naozaj nemám kam ísť. Netuším, čo sa bude diať ďalej a kedy sa odtiaľto dostanem," povedal turista Elon. "Dostali sme informáciu, že náš let bol dnes zrušený a že nám ho nemôžu prebukovať. Máme sa obrátiť na leteckú spoločnosť a vyriešiť to online," priblížila turistka Meryl. Spoločnosť Crowdstrike už avizovala, že pracuje na náprave, ale tá si vyžiada dlhší čas.

Svetový výpadok zasiahol aj Slovensko, no našťastie nie v takej sile

Slovenské letiská narozdiel od tých svetových také výrazné problémy nemali. Problém bol iba s online checkinom od spoločností Ryanair a Wizz Air. V Košiciach kvôli tomu meškalo pár letov. Bratislava hlásila len mierne komplikácie s odbavovacím systémom.

"To čo sme zaznamenali bol vlastne výpadok vybavovacieho systému letoch Ryinairu. Ak teda bude ten problém pretrvávať tak cestujúci budú vybavení manuálne," informovala hovorkyňa letiska M.R Štefánika Veronika Demovičová.

Do problémov sa dostala aj jedna zo sietí lekárni a výpadok musí riešiť aj jeden z našich najväčších operátorov. "Naše služby ako hovory, dáta a správy sú normálne v prevádzke, ale naše systémy nie sú plne dostupné pre prijímanie požiadaviek zákazníkov na predajniach, kontaktných linkách či aktivácie nových služieb," tak znelo stanovisko Telekomu.

Firma, ktorá je zodpovedná za tento mega výpadok vylúčila, že by išlo o kybernetický útok

Dať, ale všetko do 100 percentného poriadku ešte chvíľu potrvá. "Tá oprava je na jednej strane veľmi veľmi jednoduchá ako ITčkár to spraví za pár minút, najväčší čas je v tom to, že treba k tomu počítaču prísť fyzicky," uviedol etický hacker Tomáš Zaťko.

"Pokiaľ sú ich tisíce, tak to naozaj môže byť obrovský problém. Nie všetky tie počítače sú bežne dostupné, môžu byť rozmiestnené na rôznych miestach, hlavne pokiaľ ide o bankomaty, letiskové terminály a podobne," priblížil IT odborník Ján Trangel.

Slovenské ministerstvo hospodárstva sa vyjadrilo, že celosvetový výpadok systémov nijako nezasiahol našu kritickú infraštruktúru. "Podľa informácií Ministerstva hospodárstva kľúčové spoločnosti kritickej infraštruktúry v pôsobnosti rezortu hospodárstva, neboli zasiahnuté celosvetovým výpadkom serverov a výpočtovej techniky. Elektrárne, distribučné spoločnosti, ale i štátna spoločnosť SPP tak fungujú bez prevádzkových obmedzení," priblížilo vo svojom stanovisku MH.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy