Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Bratislava bude po roku znova v uliciach. Čaká ju pochod a protipochod
Zdielať na

Bratislava bude po roku znova v uliciach. Čaká ju pochod a protipochod

BRATISLAVA / Naplánované sú dve akcie - Dúhový Pride a Hrdí na rodinu. Pripravujú sa organizátori, mesto aj polícia. Už teraz je jasné, že tento ročník bude iný ako tie predošlé. Či už pre Lex Atentát alebo teroristické hrozby.

​Jeden deň, jedno mesto, dva pochody. A spoločné majú viac než si myslíte - trasy z dôvodu bezpečnosti nezverejňujú, politikov na pódiu nechcú a do popredia dávajú rodinu. No, samozrejme, navzájom sa od seba dištancujú.

"My sa sústredíme na rodinu a naše hodnoty. Rodina je to, čo nás drží nad vodou," hovorí Anton Chromík, organizátor pochodu Hrdí na rodinu. "Myslím si, že čo najlepšie popisuje naše podujatie, je, že keď sa pozriete na začiatok sprievodu, tak je tam veľký banner, na ktorom je napísané Za všetky rodiny. A my organizujeme toto podujatie pre naozaj všetky rodiny," povedala manažérka  akcie Pride Nataša Findrová.

Najdlhšia trasa

Pride sľubuje doteraz najdlhšiu trasu, organizátori odhadujú 12-tisíc účastníkov. Témou bude slovenská kultúra. "Chceme ako-keby poukázať, že kultúra má moc spájať ľudí a aj my sme jej súčasťou," dodala Findrová.

Nová legislatíva im nanútila niektoré zmeny v plánoch. Okolo prezidentského paláca nepôjdu a Námestie slobody, na ktorom sa to celé začne i skončí, bolo takpovediac zrezané.

Ochranná zóna Úradu vlády, ktorú stanovuje lex atentát, prináša pre organizátorov pomerne veľkú výzvu. "Je podľa mňa rozdiel, ak sa oddelí jeden človek z pochodu a dajme tomu sa priblíži na 50 metrov k nejakému objektu a je rozdiel, ak by napríklad cielene organizátor tadiaľ navádzal skupinu ľudí," ozrejmil bezpečnostný analytik Martin Kráľovič.

Mapa udalostí

tvjoj

Načasovanie pochodov nie je náhodné

Už tradične naplánovala na rovnaký deň svoju akciu aj Aliancia za rodinu. I sám organizátor priznáva, že načasovanie nie je náhodné. "Vždy to robíme preto, lebo dávame pozitívnu láskavú odpoveď," vysvetlil Chromík. Mottom tohto roka je "Manželstvo chráni deti". Všetko odštartuje na Jakubovom námestí, vlani pochodovali približne štyri tisícky ľudí.

"Pozvaní ste vy všetci, ktorí máte radosť z rodiny, pozvaní ste aj vy, ktorí viete, že tak ako otec a mama sú nenahraditeľní pri stvorení každého jedného človiečika na tejto zemi, tak sú nenahraditeľní aj pri jeho výchove," pokračuje Chromík.

Dve udalosti si vyžiadali ešte väčšiu pozornosť polície než zvyčajne. NAKA vo štvrtok 18. 7. informovala, že prekazila plány teroristickej skupine, ktorá chcela zaútočiť na dúhový pochod. Kukláči pri veľkej akcii zadržali jedného muža, už je však na slobode a čo je zvláštne, bez obvinenia.

​"V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia využije všetky zákonné prostriedky na obnovenie verejného poriadku, ochranu života, zdravia a majetku," informovala Jana Šimunková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Bratislava.

"Strach určite nemáme, myslíme si, že Dúhový Pride Bratislava je jedno krásne podujatie plné radosti," dodala Findrová.

"To, čo chceme ukázať, je radosť z rodiny," dokončil Chromík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy