Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Užívate si cez leto klimatizáciu? Za jej fungovanie vďačíme aj chladiarenským technikom, je ich však málo
Zdielať na

Užívate si cez leto klimatizáciu? Za jej fungovanie vďačíme aj chladiarenským technikom, je ich však málo

BRATISLAVA / Chladený sortiment tvorí 20 až 30 percent všetkých potravín. A teraz si predstavte, že by sa v supermarketoch pokazili chladničky. Podľa noriem, ak by ich do štyroch hodín neopravili, všetky potraviny by skončili v koši. A čo ak by sa pokazili klimatizácie, ktoré dennodenne používame? Nuž, podobným katastrofám sa snažia zabrániť chladiarenskí technici. Môžeme ich pokojne nazvať "hrdinami leta".

"V minulosti sme mali krásnu históriu v tomto remesle, tá sa nám ale bohužiaľ vytratila," povedal manažér chladiarenskej firmy Vladimír Orovnický. Predstavte si leto a letné mesiace bez klimatizácie alebo bez zmrzliny. Do veľkej miery za ne vďačíme aj chladiarenským technikom, ktorých je na Slovensku stále málo. "Tak isto by sme si nevedeli kúpiť čerstvý jogurt alebo mlieko bez chladenia. Dokonca 20 až 30 percent v obchode musí byť chladených, aby zostali čerstvé," dodal generlny sekretár APZD Andrej Lasz. 

Chladiarenskí technici musia byť v práci nonstop

Bez chladiarenských technikov by sa nezaobišli datacentrá, serverovne, segment poľnohospodárstva či medicíny. "Musia byť v práci 24/7, pretože normy hovoria, že ak sa vám v obchode pokazí chladiaci box, obchod musí byť schopný ho opraviť do 4 hodín, lebo inak by musel všetky potraviny v tom vyhodiť," dodal Lasz. 

"Je to namáhavá fyzická práca. Hlavne v tých najteplejších dňoch, kedy chcú ľudia odpočívať a mať nejaké pohodlie," vysvetlil Peter Hajzok, chladiarenský technik. Pán Peter sa chladiarenskému remeslu venuje 10 rokov. Podľa jeho slov prácu nemôže vykonávať každý. "Je potrebné technické vzdelanie, minimálne základné elektrikárske, treba aj pájkovací preukaz a taktiež, keď je nejaká prax v odbore, chladiarensky preukaz si treba vybaviť," dodal. 

Na Slovensku je viacero škôl, ktoré vyučujú chladiarenských technikov, je ich však stále nedostatok

Zhruba posledných 20 rokov existovala na Slovensku len jedna stredná odborná škola, ktorá vyučovala chladiarenských technikov. Dnes ich je viac, ich počet stále narátate na jednej ruke. Aktuálne v odbore študuje 36 žiakov. "U nás by členské firmy dnes vedeli zamestnať 205 nových chladiarov po celom Slovensku," objasnil Lasz. Školy by vedeli odbor obsadiť viacerými žiakmi, problémom sú kapacity.

Ponuky práce pre tieto odbory nájdete na úradoch len zriedka

"Paradoxne máme problém pri krajoch, ktoré nepovoľujú dostatočný počet miest. Takže tá pripomienka naša smeruje pri krajoch na navýšenie počtu odborných žiakov do systému," vysvetlil generálny sekretár. Na Úradoch práce ponuky pre tieto odbory nájdete len zriedka. Samotné firmy si uvedomujú, že tam odborníkov z odboru nenájdu, a tak musia neraz pomôcť samé.

"Firmy sú v tom často osamotené, pretože chladiarenské servisné firmy sú malé a stredné podniky," povedal Lasz. "Potreba trhu práce nie je intenzívne vnímaná aj z pohľadu štátu, tým sme nútení ako súkromný segment trošku napomáhať v tejto oblasti," dodal manažér chladiarenskej firmy Vladimír Orovnický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy