Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Dúhový Pride či Hrdí na rodinu: V Bratislave sa dnes konali 2 pochody
Zdielať na

Dúhový Pride či Hrdí na rodinu: V Bratislave sa dnes konali 2 pochody

BRATISLAVA / Bratislava dnes bola na nohách. Ulicami prešli dva pochody - Pride a Hrdí na rodinu. Účastníkov bolo menej než vlani, za čo zrejme môžu najmä správy o pripravovanom teroristickom útoku na dúhovú akciu. Všetko našťastie prebehlo bez akýchkoľvek problémov. Došlo aj k vzájomnej pochvale oboch organizátorov.

V čom sa pochody líšia? 

Rozdielnosť pochodov je jednoznačná už z ich názvov. Dúhový Pride však funguje o 2 roky dlhšie. Aktuálnou témou 14. ročníka je práve slovenská kultúra. Témou 12. ročníka pochodu Hrdí na rodinu je - Manželstvo chráni deti. 

"Téma sa nám stále javí ako najdôležitejšia. Neexistuje lepší spôsob života pre naše deti, ako je manželstvo a verná láska ich rodičov," povedal jeden z organizátorov pochodu Hrdí na rodinu Anton Chromík. "Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Veríme, že práve kultúra je cestou, ako dosiahnuť spoločenskú akceptáciu a rovnosť LGBTI+ ľudí," priblížila predsedníčka občianskeho združenia Dúhový Pride Bratislava Jana Mičeková, ktorá stojí za podujatím.

Kedy sa začali pochody? 

Program pochodu Dúhový Pride začína na poludnie a potrvá do 22.00 h. Poobede začne aj pochod Hrdí na rodinu, ktorého oficiálny štart je o 15.00 h na Jakubovom námestí v Bratislave. Akcia sa však začne omšou o 13.30 h v rímskokatolíckom Kostole Milosrdných bratov na Námestí SNP v Bratislave.

Súčasťou oboch pochodov je aj pestrý program, konkrétne súčasťou Dúhového Pridu budú vystúpenia umelcov zastupujúcich regióny, etniká, identity a vekové skupiny. Hrdí na rodinu sa v červených tričkách presunú na diskusie, koncert i program pre deti. 

Ako vnímajú odlišnosti ľudia, ktorí sa pochodov zúčastnili?

Prečo je podľa vás Pride dôležitý, pýtali sme sa ľudí, ktorí sa zúčastnili Dúhového Pridu. "Preto, aby sme chránili všetkých. Nielen vyvolené osoby," znela jedna z odpovedí. "Sme tu za firmu a chceme, aby sa aj k našim zamestnancom chovalo rovnako ako k ostatným ľuďom v spoločnosti," pokračovali ľudia. "Celý svet už dávno je ďaleko pred nami a my ešte musíme bojovať o práva menšín," dodali. To isté sme sa pýtali aj účastníkov pochodu Hrdí na rodinu.

"Treba ukázať, že rodina je základnou bunkou spoločnosti. A že teda rodina samozrejme súvisí s manželstvom a manželstvo je zväzok muža a ženy," vyjadrili sa. Podľa nich je rodina dôležitá a je to základná potreba človeka. "Preto som tu, preto existujem, preto žijem. Vďaka rodine," dodali. 

Organizátori sa vzájomne pochválili

"Myslím si, že je pozitívne, keď sa majú ľudia radi navzájom a verím tomu, že aj na pochode Hrdí na rodinu sú ľudia, ktorí radi vysielajú lásku do sveta a dúfam, že to tak naozaj je," povedala organizátorka pochodu Dúhový Pride Findrová.

"Myslíme si, že každý človek má nesmiernu hodnotu. A má právo na to, aby našiel ten správny spôsob života, ktorý ho bude viesť a ktorý bude pre neho tým najlepším životným štýlom," povedal na margo jednej pozitívnej veci, ktorú vidí na Pride pochode organizátor pochodu Hrdí na rodinu Chromík. 

Vodiči, rátajte s dopravnými obmedzeniami

Polícia prijala viaceré bezpečnostné opatrenia v súvislosti so sobotňajšími podujatiami. "Akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov budeme monitorovať a prísne postihovať," vyjadrila sa polícia. S dopravnými obmedzeniami treba rátať od 12.00 h. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy