Skoro jasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Rodičovskú dovolenku vedia v tejto krajine preniesť na starých rodičov. Bude to možné aj u nás?
Zdielať na

Rodičovskú dovolenku vedia v tejto krajine preniesť na starých rodičov. Bude to možné aj u nás?

BRATISLAVA / Kým na Slovensku si ešte stále iba zvykáme na to, že s malým dieťaťom môže zostať doma aj otec, pričom bude poberať dávku od štátu, vo Švédsku sú o krok ďalej. V krajine, kde už pred 50timi rokmi zaviedli príspevok pre otcov, môžu rodičia časť rodičovského preniesť aj na starých rodičov.

Písal sa rok 1974 keď vo Švédsku už platený rodičovský príspevok mohli dostať aj otcovia. A Švédi sú stále o krok vpred, hovoria Slováci žijúci v tejto krajine.
"Švédsky systém poskytuje väčšiu flexibilutu. Viem si naplánovať a ušiť na mieru túto rodičovskú dovolenku," povedala mamička žijúca vo Švédsku, Silvia Nergard. "Zaviedli od 1.7.2024 novinku, až 45 dní rodičovskej dovolenky a môžeme ju darovať niekomu inému, kto sa stará o dieťa - partner, teta, ujo, starý rodič," uviedol zdravotník žijúci vo Švédsku Frans Bajánek.

V prípade rodiča samoživiteľa je to až 90 dní. "Rodičovské dovolenky vo Švédsku sa môžu čerpať až do 12 roku dieťaťa, dáva to veľkú možnosť čerpať počas letných prázdnin, kedy rodič nemá možnosť si vybrať dovolenku," dodala Nergard. "Je to inšpirujúce, na Slovensku máme pomerne dlhú materskú, na ktorú môžu ísť aj oteckovia. Pri poberaní rodičovského príspevku môžu rodičia aj pracovať, no určite by boli ľudia na Slovensku, ktorí by takéto riešenie privítali," uviedol bývalý minister práce Jozef Mihál.

Možnosť preniesť si časť rodičovského na starých rodičov by uvítali aj slovenskí rodičia aj starí rodičia

"Myslím si, že by to bolo prospešné najmä vtedy, keď starí rodičia ešte pracujú. Je to potrebné aj pre tie deti, pretože starí rodičia majú v živote detí veľký význam," tvrdí babička. Zaviesť to by ani nebolo komplikované. "Behom pol roka po nutnom legislatívnom procese," povedal Mihál. Stanovisko Ministerstva práce znelo priaznivo.

"Akákoľvek zmena v prípade rodičovskej dovolenky by si vyžadovala dôkladnú analýzu, avšak vieme si o tom predstaviť diskusiu. Súčasná právna úprava rodičovskej dovolenky v SR je v súlade so smernicou EÚ. Patrí každému rodičovi od skončenia materskej alebo otcovskej dovolenky do 3 rokov veku dieťaťa prípadne do 6 rokov, ak má dieťa nepriaznivý zdravotný stav," znelo stanovisko. 

Rodičia vo Švédsku môžu zostať doma s bábätkom obaja a obidvaja čerpajú príspevok. "Na jedno dieťa by čerpali až ž do 60 dní a do dovŕšenia 6. mesiaca veku dieťaťa," dodala mamička vo Švédsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy