Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Michaela kvôli alkoholu skoro prišla o dcéru. O svojom príbehu napísala knihu
Zdielať na

Michaela kvôli alkoholu skoro prišla o dcéru. O svojom príbehu napísala knihu

BRATISLAVA / V našej spoločnosti sa ešte stále berie alkohol na ľahkú váhu. A to i napriek tomu, že spôsobuje vážne zdravotné a sociálne problémy. A treba povedať, že spoločnosť inak vníma aj to, ak je alkoholikom muž a inak, ak je to žena. Medzi ne patrí aj Michaela, ktorá o svojom vlastnom príbehu napísala knihu. Stala sa bestsellerom, ktorý sa českí tvorcovia rozhodli sfilmovať.

​Normou nie je nepiť, ale piť s mierou

"Ide nám o to, aby ľudia začali nad tým premýšľať, čo sa deje v tej spoločnosti. Aby bolo normálne nepiť a nie piť," povedala autorka knihy a filmovej predlohy Zápisník alkoholičky Michaela Duffková. "Ľudia, ktorí sú abstinenti sú stigmatizovaní. Väčšinou je tá otázka – si chorý, máš nejaký problémy, ak nemôžeš piť. Čiže ten tlak je obrovský,“ uviedol hlavný odborník MZ SR v odbore medicína drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Zodpovedné pitie - to je často zaužívaný termín v našej spoločnosti. Normou nie je nepiť, ale piť s mierou. No táto miera má veľmi tenké hranice. Vie o tom aj pani Michaela, ktorá si pred pár rokmi prešla liečbou závislosti. Piť začala počas rodičovskej dovolenky s najstaršou dcérou. "To obdobie pitia nebolo veľmi dlhé, trvalo asi tri a pol roku, ale myslím, že pre moju rodinu aj tých tri a pol roka bolo veľmi náročných," priblížila Duffková.

Michaela posledné štyri roky spolupracovala na sfilmovaní bestselleru

"Tie ženy sú predsa len viac stigmatizované, keď konzumujú alkohol. A keď sa stanú závislé, tak tá spoločnosť im to dáva veľmi tvrdo najavo, kdežto u mužov, ktorí sú aj štyri roky závislí od alkoholu, tá spoločnosť im to toleruje ako správanie," vysvetlil Okruhlica. "Tá téma je extrémne tabuizovaná, nehovorí sa o tom," skonštatovala Duffková. Michaela sa o svojej skúsenosti rozhodla napísať knihu s názvom Zápisník alkoholičky. Dielo sa stalo bestsellerom a tak posledné štyri roky spolupracovala na scenári k filmovej verzii príbehu. S alkoholizmom sa rozhodla bojovať a podstúpila liečenie.

"Ženy sú silne motivované kvôli svojim deťom. Lepšie dodržiavajú tú abstinenciu, hlavne tie prvé mesiace abstinencie, ktoré sú rozhodujúce," uviedol Okruhlica. "Tá motivácia ísť sa liečiť bola potom už strach o život, strach o to, že prídem o dcéru," priblížila Duffková. Keď sama hľadala pomoc, narazila na rôzne odborné články, ale nie na osobnú skúsenosť. "Povedala som si, že keby to jednému človeku pomohlo, že bude mať pocit, že v tom nie je sám a rozhodne sa zavčas vyhľadať pomoc, tak to za to určite stojí," vysvetlila Duffková.

Liečba je u nás ťažko dostupná

Samotná liečba začína detoxifikáciou, prekonaním akútnych abstinenčných príznakov, čo trvá týždeň. Kritické obdobie prichádza po prvých troch mesiacoch, keď sa objaví neodolateľná chuť si vypiť. "To obdobie trvá rok minimálne súvislej abstinencie, kým človek môže povedať, že tú situáciu zvláda, dovtedy by mal byť v liečbe," informoval Okruhlica.

Štandardná ambulantná forma liečby je u nás ťažko dostupná. Počet ambulantných prípadov klesol za posledných pätnásť rokov o štvrtinu. "Čo nie je zapríčinené tým, že by sa menej pilo. Ale je to zapríčinené tým, že nie je dostupnosť pre týchto ľudí v ambulantnej liečbe," podotkol Okruhlica. "Je to stále moja motivácia, aby ľudia na liečbu nečakali, aby sa o tej téme hovorilo, aby tá liečba bola dostupná," dodala Duffková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy