Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
V dedine sú presvedčení, že každý je starostom. Situácia trvá už 2 roky
Zdielať na

V dedine sú presvedčení, že každý je starostom. Situácia trvá už 2 roky

NECHVÁLOVA POLIANKA / Dedina rozvrátená, ľudia rozhádaní a kandidáti, z ktorých každý je presvedčený o tom, že je starostom. Samospráva v Nechválovej Polianke už dva roky nemôže fungovať plnohodnotne. Podľa odborníkov sa obec dostala do začarovaného kruhu. Preťať ho môžu pomôcť blížiace sa doplňujúce voľby. Konať sa majú začiatkom októbra, a to aj v ďalších 42 samosprávach po celom Slovensku.

Prihlasovanie nových obyvateľov tesne pred voľbami nie je v slovenských obciach žiadnou novinkou. V Nechválovej Polianke to však zašlo do extrému. "Keby sme išli dom od domu, máme 52 obyvateľov. Sú voľby a naraz počítam 110 voličov," reagoval rozhorčený obyvateľ Polianky"V určitom zmysle je to začarovaný kruh, lebo každý sa môže hocikde prihlásiť na trvalý pobyt," vysvetľoval Michal Cirner, expert na komunálnu politiku. Práve noví obyvatelia v obci, ktorých tam obaja kandidáti podľa Najvyššieho správneho súdu prihlásili, účelovo miešajú karty tak, že v dedine nik nevie, kto je starostom. Voľby spred dvoch rokov sa tam skončili remízou a ďalšie boli vyhlásené za neplatné.

Ako vyriešiť túto krízu?

"Obec je rozhádaná, rozvrátená, to nikdy nebolo," povedal rodák z obce. Podľa experta existuje viacero možností na vyriešenie. Podávať po každých voľbách volebné sťažnosti, urobiť právnu úpravu legislatívy alebo sa jednoducho dohodnúť. "Mediátorom môže byť štát, okresný úrad alebo štátna správa. Snažiť sa tých ľudí zmieriť," uviedol Cintner.

Budú ďalšie voľby

V Nechválovej Polianke majú v pláne aj štvrtýkrát zabojovať o funkciu starostu obaja súperi. "Áno, rozhodol som sa, že opäť budem kandidovať, neodradilo ma to," skonštatoval kandidát na starostu Tibor Sisák. Na Slovensku máme bezmála 3 000 obcí. Do podobnej situácie sa však dostal len zlomok z nich, čo podľa experta nie je dôvodom na zmenu volebných pravidiel. Doplňujúce voľby sa budú konať 5. októbra v 43 samosprávach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy