Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Architektúra vs klimatická zmena: Ako prispôsobiť budovy extrémnemu počasiu?
Zdielať na

Architektúra vs klimatická zmena: Ako prispôsobiť budovy extrémnemu počasiu?

BRATISLAVA / Dopady klimatickej zmeny sú už citeľné a je potrebné prispôsobiť im aj budovy. Odborníci upozorňujú na zmeny pri navrhovaní budov s nízkym vplyvom na životné prostredie a s adaptáciou na klimatickú zmenu.

"Veľkou témou budúcnosti bude existujúci domový fond. Dokazuje to demografická krivka a jej vývoj. V budúcnosti sa budeme musieť viac sústrediť na rekonštrukcie, prestavby, nadstavby, dostavby a iné úpravy existujúcich domov," zdôraznil architekt a urbanista Miroslav Marko. Poukázal pritom na rastúcu potrebu prispôsobiť súčasné obydlia meniacim sa klimatickým podmienkam a zdôraznil význam efektívneho využívania existujúcej infraštruktúry.

Klimatická zmena a architektúra na Slovensku

Odborníci upozornili, že klimatická zmena sa významne dotýka aj našich miest, sídel, príbytkov a bývania. Pripomenuli, že sa hovorí málo o znižovaní a riadení rizík zmeny klímy. Adaptácia je pritom kľúčová pri extrémnych prejavoch počasia, ako sú extrémne horúčavy, dlhé obdobia sucha a intenzívne  zrážky"Pri hodnotení budov a ich potenciálu zmierniť klimatické zmeny, je nevyhnutné brať do úvahy rôzne faktory. Je dôležité vidieť veci v širšom kontexte a posudzovať celý životný cyklus budov, od výstavby až po likvidáciu. Je potrebné zohľadniť kvalitu života ľudí, ktorí v týchto budovách žijú. Je kľúčové spoliehať sa na dáta a fakty," priblížil predseda Združenia výrobcov murovacích materiálov Martin Mihál.

Tehelné budovy by mohli byť budúcnosť

Pripomenul, že práve murované stavby dokážu svojimi vlastnosťami čeliť vplyvom klimatickej zmeny. "Murovaná stavba je odolná voči vetru, má vynikajúce vlastnosti z hľadiska akumulácie tepla - udržiava stabilnú teplotu miestností, vie odolávať povodniam a je ľahko obnoviteľná s minimálnym poškodením," uzavrel Mihál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy