Skoro jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Dobrá správa pre motoristov: Od 1.augusta sa môžu tešiť na bezplatné úseky diaľnic
Zdielať na

Dobrá správa pre motoristov: Od 1.augusta sa môžu tešiť na bezplatné úseky diaľnic

PREŠOV / Týka sa to najmä úsekov v okolí veľkých miest. Dovedna ide o takmer 200 kilometrov. Dobré správy máme aj pre obyvateľov Žiliny, Nitry, Košíc aj Prešova.

"Myslím si, že je to aj v záujme ekológie a kvality života občanov," povedal minister dopravy Jozef Ráž. Tak obhajoval návrh minister dopravy pri razení tunela Okruhliak. Ten bude súčasťou druhej etapy R4, ktorá tiež má prispieť nielen k medzinárodnému prepojeniu Via Carpatia, ale má dostať tranzitnú dopravu z tretieho najväčšieho slovenského mesta. Prispieť k tomu majú aj úseky, na ktorých nebude potrebná diaľničná známka.

Motivácia pre motoristov

​Tí, ktorí si pravidelne kupovali napríklad ročnú diaľničnú známku sa to nedotkne. Ale je to motiváciou pre tých, ktorí si doteraz známku na diaľnice nekupovali a aj z jedného konca mesta na druhý išli cez mesto.

Už od prvej etapy R4 si sľubovali odbremenie dopravy, no niektorých ľudí, ktorí sa potrebujú z jedného konca mesta dostať na druhý, to ku kúpe diaľničnej známky akosi nemotivovalo. "Ľudia, ktorí jazdia cez mesto, si nekúpia diaľničnú nálepku, aby jazdili po obchvate, ale keď im dáte ten obchvat zadarmo, tak naň pôjdu a odťažíte mestá od dopravy," vysvetlil Ráž.

"Vyňatím niektorých diaľničných obchvatov zo spoplatnenia chceme odľahčiť dopravu v mestách. Vyhláška, ktorá toto opatrenie zavedie, je už zverejnená. Nájdete tam celý zoznam vymedzených úsekov. Spolu tak nebude podliehať povinnosti úhrady diaľničnej známky už takmer 200 km diaľnic," ozrejmila hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy