Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Slovenská armáda privítala nové stíhačky F-16
Zdielať na

Slovenská armáda privítala nové stíhačky F-16

VOJENSKÉ LETISKO KUCHYŇA / Pondelok 22. 7. je veľkou udalosťou pre ozbrojené sily. Slovenská armáda privítala dve nové stíhačky F-16, ktoré pristáli na letisku v Kuchyni. Nákup pripravila ešte bývalá vláda, ktorej predsedom bol vtedy Peter Pellegrini. Doteraz ide o najdrahší nákup vojenskej techniky.

Prvé dve stíhačky F-16 prileteli na Slovensko v pondelok (22. 7.) večer. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil na letisku Kuchyňa, kde budú stíhačky zatiaľ umiestnené. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR. "Na podujatí sa okrem podpredsedu vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD) zúčastní aj prezident SR Peter Pellegrini, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko, ako aj ďalší významní domáci a zahraniční hostia," avizoval rezort.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo. V Kuchyni by mali byť stíhačky umiestnené do dokončenia rekonštrukcie letiska Sliač.

Na mieste bola aj redaktorka TV JOJ Viktória Neméthová

Čo je taká zaujímavosť, tak stíhačky prišli priamo z letiska zo Spojených štátov. Taktiež ich pilotov sú americkí vojaci. No a počas preletu nad Atlantikom museli niekoľkokrát dopĺňať palivo. Malo to tak byť približne 5- alebo 6-krát.

Taktiež aj štátna symbolika, ktorá sa ešte na týchto stíhačkách nachádza. Je štátna symbolika americká a potom, akonáhle prejde tá slávnostná ceremónia, kedy ich americká vláda odovzdá slovenskej, tak následne tam pribudne slovenský štátny odznak.

Slovensko nakúpilo celkovo 14 stíhačiek. 

Naozaj ide o mimoriadne veľký nákup, keďže celý tento projekt stál približne 1,5 miliardy eur. Tretia stíhačka by mala prísť už o pár mesiacov, čiže niekedy sa predpokladá na jeseň alebo do konca roka. Celý tento projekt by mal byť ukončený v roku 2026. Ale najviac týchto stíhačiek by malo pribudnúť až v budúcom roku. Čo je ešte zaujímavé, tak to, že minister obrany Robert Kaliňák plánuje nakúpiť ešte ďalšie štyri nové stíhačky.

Stíhačky budú v Kuchyni dočasne. Ich novým domovom bude Sliač. Kedy sa očakáva ich presun?

Letisko na Sliači sa musí modernizovať, keďže sa musí prispôsobovať tým novým lietadlám. Predpokladalo sa, že bude hotové v roku 2022, avšak aj kvôli pandémii sa to neudialo. Momentálne minister obrany Robert Kaliňák nevie celkom predpokladať, že kedy by to tak mohlo byť, keďže momentálne štát rozviazal zmluvu, respektíve ukončil spoluprácu s agentúrou, ktorá to mala mať pod palcom, ktorá vlastne patrí pod NATO a malo by to byť teda v réžii Slovenska.

"Celá infraštruktúra sa musí kompletne prebudovať na úplne nové princípy. Na konci dňa budeme chcieť nejakým spôsobom dobudovať aj ten civilný terminál, ktorý by mohol slúžiť v budúcnosti pre niektoré vybraté charterové lety. Len my musíme hlavne začať od takých tých elementárnych vecí, ako je výkup pozemkov. Ten problém spočíva v tom, že máme málo priestoru na rozvoj, takže musíme urobiť ešte nejaké vyvlastnenie v okolí samotného letiska.Myslím si, že v priebehu týchto dvoch troch rokov majú byť urobené rozhodujúce časti prípravy," uviedol minister obrany Robert Kaliňák.

Prílet F-16 je významný pre obranu Slovenska

Prílet prvých dvoch slovenských F-16 zo Spojených štátov amerických je pre obranu Slovenska významný. Uviedol to hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR a prezident Peter Pellegrini v rámci slávnostného ceremoniálu, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti príletu lietadiel.

Predošlé stíhačky MiG-29 sa podľa prezidenta už v čase nákupu F-16 dostávali na koniec životnosti. Ponuka lietadiel z USA bola podľa prezidenta najvýhodnejšia. Nové stíhačky podľa neho zaistia aj lepšiu kooperáciu medzi partnermi v NATO.

Ochrana slovenského neba je podľa neho aj vecou hrdosti a znakom suverenity. "Sme vďační, že sme sa v prípade núdze mohli spoľahnúť na lietadlá našich českých, maďarských a poľských priateľov," povedal prezident.

Budovanie suverénnej obrany Slovenska

Na ceremoniáli sa zúčastnil aj vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý vyzdvihol, že po dvoch rokoch môže SR opäť začať budovať suverénnu ochranu svojho vzdušného priestoru. "Práve dnes, po dvoch rokoch v zásade absencie všetkých obranných prostriedkov, keď sme protivzdušné zariadenia, ako aj všetky bojové lietadlá odovzdali, sa začína budovať nová mozaika. A dnes dva nie malé, ale dva veľké črepy do tejto mozaiky budúcej suverénnej ochrany vzdušných síl máme pred sebou," vyhlásil.

Poďakoval pilotom aj technikom, ktorí absolvovali potrebný výcvik. "Dostávate do rúk kusy najmodernejšej techniky, a preto vám želám, aby ste sa vy o ňu dobre starali a ona vám dobre slúžila," dodal. Zároveň poďakoval susedným štátom za pomoc s ochranou vzdušného priestoru SR za posledné dva roky. Minister tiež vyzdvihol, že priestory pre stíhačky, technikov i posádku sa podarilo vybudovať za osem týždňov. Po jeho príhovore si slovenská strana symbolicky prebrala kľúče od stíhačiek.

Lepšia kooperácia medzi spojencami

Veľvyslanec USA na Slovensku Guatam Rana povedal, že stíhačky F-16 pomôžu Slovensku brániť svoj vzdušný priestor. Aj podľa neho pomôžu nové stíhačky lepšej kooperácii medzi spojencami v NATO. Spomenul tiež, že Ukrajina čelí útoku Ruska, preto je posilnenie obrany Slovenska dôležité. "Tieto stíhačky robia zo Slovenska silnejšiu krajinu a posilňujú aj NATO," povedal.

Poďakoval sa tiež predstaviteľom štátu za silnejšie ukotvenie Slovenska v západných štruktúrach. Partnerstvo medzi Národnou gardou amerického štátu Indiana a slovenskou armádou, ktoré má tento rok 30. výročie, je príletom stíhačiek podľa neho posilnené. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy