Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Neprúdi k nám ropa cez Ukrajinu: Kým nebude ropa, blokujeme vyplatenie pomoci EÚ, vyhlásil maďarský minister
Zdielať na

Neprúdi k nám ropa cez Ukrajinu: Kým nebude ropa, blokujeme vyplatenie pomoci EÚ, vyhlásil maďarský minister

BRATISLAVA / Na Slovensko aktuálne neprúdi ropa, dodávaná cez Ukrajinu. A ani k Maďarom. Opatrenia Kyjeva sú podľa nášho ministra zahraničných vecí porušením dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, keďže do konca roka máme výnimku na dovoz ruskej ropy. Minister Blanár spolu s maďarským kolegom Szijjjártoóm adresoval euro-komisii urgentnú výzvu, aby konala. Hlavnou otázkou bežných Slovákov-motoristov ostáva, či sa malá ropná kríza odrazí aj na cenách pohonných hmôt.

Szijjártó odkázal Kyjevu: Kým nebude ropa, budeme blokovať vyplatenie pomoci EÚ

"Pokiaľ Ukrajina túto otázku nevyrieši, každý by mal zabudnúť na vyplatenie kompenzácie za prepravu zbraní vo výške 6,5 miliardy eur z Európskeho mierového nástroja, pretože ako by to vyzeralo, že my schválime vyplatenie uvedenej sumy, zatiaľ čo Ukrajina ohrozuje našu energetickú bezpečnosť," povedal maďarský minister zahraničných vecí.

Podľa analytika nie je dôvod na obavy

Podľa analytika zatiaľ nie je dôvod na paniku ani z nedostatku, keďže Slovensko má na 90 dní zásoby. "Ale treba, aby sa problém vyriešil, keďže takýto výpadok môže znamenať pre Slovnaft problém," pripustil Radovan Potočár. Takýchto výpadkov sme zažili už viacero. 

Podľa nášho Ministerstva zahraničných vecí ide o politiku Kyjeva, ktorý tak chce vyvinúť tlak na Budapešť, aby prehodnotila svoj vzťah k Ukrajine. "Odmietame, aby sa Slovensko stalo politickým nástrojom proti Maďarsku alebo akémukoľvek štátu," povedal Juraj Blanár. Minister zahraničných vecí v tejto veci už komunikoval s maďarským kolegom a spolu sa vo veci obrátili na eurokomisiu.

"Európska komisia má plniť funkciu strážkyne zmlúv a dodržiavania práva EÚ, ktorými má povinnosť sa riadiť aj Ukrajina ako asociovaný štát. Považujeme preto za nevyhnutné, aby v tomto prípade Komisia okamžite konala," dodal Blanár. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že zatiaľ Slovensku nehrozí nedostatok tejto suroviny. 

Zastavenie dodávok kritizoval aj Robert Fico

Slovnaft zároveň stále viacej pracuje na odrezaní sa od Ruska. napriek tomu je Lukoil zatiaľ nosný. pre zastavenie dodávok preto už kontaktoval ukrajinského premiéra Šmyhaľa, Robert Fico, ktorý verí, že onedlho príde k ukončeniu malej ropnej krízy. "Pretože by som bol veľmi nerád, aby sa opakovala situácia z konca roku 2008 a začiatku roku 2009, keď sme riešili plynovú krízu," uviedol Fico. Platné zmluvy vtedy porušilo Rusko a v treskúcej zime v januári 2009 nám vyplo plyn. Slovensko sa vtedy poučilo a začalo vytvárať rezervy, zároveň aj diverzifikovať dodávateľov suroviny. A tak to trvá doteraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy