Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Európska komisia varuje: Ak Slovensko neupustí od zákona o mimovládkach, začne voči SR konanie
Zdielať na

Európska komisia varuje: Ak Slovensko neupustí od zákona o mimovládkach, začne voči SR konanie

BRUSEL / V Maďarsku a na Slovensku pretrvávajú významné problémy ohrozujúce boj proti korupcii, nezávislosť médií či fungovanie občianskej spoločnosti. V každoročnom hodnotení stavu právneho štátu vo všetkých 27 členských krajinách to v stredu 24. júla uviedla Európska komisia (EK).

Európska komisia vydala Slovensku list odporúčaní

Podľa podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej štáty úplne či čiastočne splnili dve tretiny (68 percent) odporúčaní vydaných v roku 2023. Aj keď došlo k zlepšeniam, v niektorých členských krajinách podľa tlačového vyhlásenia EK pretrvávajú obavy a situácia sa ďalej zhoršuje. Európska komisia vydala v stredu (24.7.) sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách EÚ. Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec,

Odporúčania sa týkajú hlavne korupcie a médií

Komisia vo výročnej správe Slovensku odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie na vysokej úrovni vrátane predchádzania zbytočným zásahom v týchto prípadoch a obmedzenia využívania právomocí generálneho prokurátora zrušiť konečné rozhodnutia týkajúce sa ich vyšetrovania a stíhania. Slovensko naopak podľa EK dosiahlo istý pokrok pri zlepšovaní fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov. Napriek tomu však eurokomisia SR odporučila, aby v tomto procese dosiahla ďalšie pokroky a posilnila tiež pravidlá a mechanizmy na podporu nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií.

EK si všíma aj zákon o zrušení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Upozorňuje, že zákon vzbudzuje obavy z nezávislosti tohto verejného vysielateľa v budúcnosti. Posledným odporúčaním EK je zabezpečiť účinné verejné konzultácie a zapojenie zainteresovaných strán do procesu tvorby právnych predpisov. Slovensko totiž vlani v tejto oblasti podľa nej nedosiahlo nijaký pokrok.   

Ak Slovensko neupustí of zákona o mimovládkach, začne EK voči SR konanie

Európska komisia varovala Slovensko, že proti nemu okamžite spustí právne konanie, ak vláda bude naďalej presadzovať zákon vyžadujúci od mimovládnych organizácií s financovaním zo zahraničia, aby sa oficiálne označovali za "organizácie so zahraničnou podporou". Popri predstavení správy EK o právnom štáte v jednotlivých členských krajinách EÚ to v stredu (23.7.) vyhlásila komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, ktorú citovala agentúra Reuters. Informuje o tom TASR. "Bola som v Bratislave a vyjadrila som sa k tomu veľmi jasne," uviedla Jourová v stredu (27.4.) v súvislosti so svojou aprílovou návštevou na Slovensku.

Po stretnutí so slovenskými predstaviteľmi na jar povedala, že ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neželajú, aby Slovensko prišlo o európske peniaze. Zdôraznila, že Komisia nemá záujem tieto fondy zmrazovať, musí mať však právne garancie, že nebudú zneužívané. V súvislosti s navrhovaným zákonom o neziskových organizáciách zároveň upozornila, že je v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora. "Ak budete nasledovať v prípade zákona o mimovládnych organizáciách príklad Maďarska, okamžite spustíme konanie za porušenie (práva EÚ), pretože príslušné rozhodnutie súdu máme už na stole," vyhlásila v stredu (27.4.) Jourová.

Odporúčania EK nezohľadňujú mnohé opatrenia prijaté koalíciou, tvrdí premiér Fico

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) berie na vedomie odporúčania Európskej komisie (EK) pri hodnotení stavu právneho štátu na Slovensku. Vo svojom stanovisku zdôraznil, že príslušné rezorty budú s EK viesť ďalší dialóg, pretože odporúčania nezohľadňujú mnohé opatrenia, ktoré do právneho poriadku SR zakotvila súčasná vládna koalícia.

"Premiér Robert Fico súčasne veľmi otvorene hovorí o dvojakom kilometri Európskej komisie. Európska komisia kritizuje právne predpisy prijaté demokratickým, právnym a suverénnym spôsobom v najvyššom zákonodarnom zbore SR," priblížili z tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR. Dôvodom sú podľa Fica suverénne postoje súčasnej vlády k mnohým zásadným zahranično-politickým témam, kde EK očakáva od členských krajín EÚ absolútnu poslušnosť.

"Predseda vlády Robert Fico hodnotí odporúčania Európskej komisie vo svetle faktu, že v rokoch 2020 až 2023 bola Európska komisia hluchá a slepá pri hrubom porušovaní ľudských práv a zneužívaní trestného práva na likvidáciu opozície, o ktorom bola Komisia pravidelne informovaná. Európska komisia nevzniesla jedno jediné kritické slovo na adresu vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera či Ľudovíta Ódora len preto, lebo tieto vlády boli poslušným vykonávateľom politiky jediného správneho názoru," dodali z ÚV SR

PS vyzvalo vládu, aby prestala škodiť Slovensku

Opozičné strany reagujú na odporúčania Európskej komisie (EK) pre Slovensko zo správy o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje prijatie odporúčaní. Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo vládu, aby pracovala pre všetkých ľudí. "Vyzývame vládu, aby prestala Slovensku škodiť a pretláčať zmeny, ktoré ohrozujú čerpanie európskych peňazí, oslabujú postavenie Slovenska v Európe a neželá si ich väčšina ľudí na Slovensku - vrátane voličov koalície. Začnite konečne pracovať pre všetkých ľudí, nielen pre svoje sebecké záujmy," uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Prijatie odporúčaní zo strany EK podporuje aj SaS. "Zároveň vyzýva predstaviteľov vlády a Roberta Fica, aby sa vrátili z dovoleniek a začali pracovať na zavedení odporúčaní do praxe," zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling. EK vydala v stredu sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Odporúčania pre Slovensko pritom nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec.

     

Súvisiace články

Najčítanejšie správy