Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Prezident Pellegrini navštívil Ministerstvo obrany SR. Oboznámil sa s technikou armády
Zdielať na

Prezident Pellegrini navštívil Ministerstvo obrany SR. Oboznámil sa s technikou armády

BRATISLAVA / Ozbrojené sily by už čoskoro mali posilniť moderné tanky či obrnené vozidlá. V stredu 24. júla si ich na rezorte obrany mohol prezrieť prezident Peter Pellegrini, ktorý je aj vrchným veliteľom ozbrojených síl. Pred rokovaním s ministrom obrany ho privítala čestná stráž.

Na mieste sú aj vozidlá, ktoré ešte nie sú v prevádzke

​Prezident Peter Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl v stredu (24.7.) navštívil rezort obrany, kde ho privítal minister obrany Robert Kaliňák. Prišiel približne o desiatej hodine a samozrejme s celou slávnostnou ceremóniou si prišiel pozrieť niektoré vozidlá, ktoré sa tu nachádzajú. Sú tu aj vozidlá, ktoré ešte stále nie sú v prevádzke. Ako napríklad automatický mínomet AM- 120. Preto automaticky, lebo takýto stroj sa dokáže nabíjať sám. Taktiež aj čo sa týka prevádzky, je naozaj obrovský a napriek tomu sú k jeho prevádzke potrební len dvaja vojaci. Čo sa týka tohto vozidla, tak stále nie je zaradené. Vyrobilo sa v Dubnici nad Váhom.

Modernizácia armády bude pokračovať, tvrdí minister obrany

Čo sa týka tých ďalších techniky, tak minister obrany hovorí, že tá modernizácia armády bude pokračovať naďalej. Len pred pár dňami pristáli na letisku v Kuchyni na Záhorí dve nové stíhačky F-16, ktoré dopĺňajú Ozbrojené sily Slovenskej republiky. A je v hre aj to, že k tým štrnástim stíhačkami pribudnú ďalšie štyri nové stíhačky. 

Návšteva ministerstva obrany nie je len symbolická, tvrdí prezident

Návšteva Ministerstva obrany (MO) SR nie je len symbolická. Armáda plní dôležité úlohy aj vzhľadom na vojnu na Ukrajine. Vyhlásil to prezident SR Peter Pellegrini počas stredajšej (24.7.) návštevy ministerstva. "Chcem poďakovať za prezentáciu všetkých tých projektov, ktoré už sú v nejakom štádiu riešenia. Veľmi ma potešilo, že ministerstvo obrany a ozbrojené sily (OS), samozrejme, pozerajú za horizont," povedal Pellegrini s tým, že obranu štátu musia plánovať desiatky rokov dopredu.

Požiadal obyvateľov Slovenska o pochopenie, že štát musí do obrany investovať značné prostriedky. Krajinu podľa neho musíme vedieť brániť aj sami a zbraňové systémy sú drahé. Ako tvrdí, z obranného priemyslu budú profitovať aj samotní občania. Pripomenul, že samostatná obrana štátu je pre Slovensko povinnosťou aj zo záväzkov v NATO. Pellegrini dúfa, že zdržaní pri dodávkach zbraní bude čo najmenej. Spomenul, že Slovensko nemá systémy protivzdušnej obrany, a preto štát musí dočasne nájsť alternatívu.

Prezident sa chce stretnúť s premiérom Ficom

Prezident SR Peter Pellegrini sa chce stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Predpokladá, že stretnutie by sa mohlo uskutočniť koncom augusta. Avizovala to hlava štátu po stredajšej (24.7.) návšteve rezortu obrany s tým, že prípadné stretnutie s politickými lídrami bude riešiť až potom. "Ja najprv počkám, kým sa do úradu v plnej sile vráti predseda vlády SR, s ktorým sa chcem oficiálne stretnúť po tom, ako sa ujme opäť žezla. Od toho sa budú odvíjať moje ďalšie kroky," poznamenal.

Je potom pripravený venovať sa aj možnosti okrúhleho stola s lídrami politických strán. Stretnúť sa s nimi chce k témam, v ktorých by Slovensko malo byť jednotné. "Ale poďme krok za krokom. Najprv by som rád absolvoval ako prezident oficiálne bilaterálne stretnutie s premiérom," dodal Pellegrini. Po májovom atentáte na premiéra zvolali vtedajšia úradujúca hlava štátu Zuzana Čaputová a vtedajší zvolený prezident Pellegrini stretnutie parlamentných strán. Okrúhly stôl sa napokon nekonal. Pellegrini vtedy podotkol, že naň asi nedozrel čas. V júni avizoval, že pozvanie naďalej platí, no so stretnutím by sa mohlo počkať na vývoj zdravotného stavu predsedu vlády.

Armáda tento rok vidí najvyšší záujem o vojenskú službu

Tento rok má byť podľa hlavy štátu do OS SR prijaté rekordné množstvo nového personálu. Armáda by podľa neho mala byť vnímaná nielen z pohľadu pomoci pri živelných katastrofách, ale aj z pohľadu bezpečnosti krajiny. Minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) ocenil záujem prezidenta venovať sa aj tomuto rezortu. "Tým rozhodujúcim motivátorom pre nás je práve článok tri severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí o tom, že musíme byť najprv schopní brániť sa sami," podotkol Kaliňák.

Šéf rezortu potvrdil, že podporu nového generálneho tajomníka NATO Slovensko podmienilo spustením rotačného mechanizmu v rámci obrany vzdušného priestoru. Rezort by mohol o výsledku rokovaní o nákupe nového systému protivzdušnej obrany informovať o niekoľko týždňov. Obnova OS SR je podľa neho nevyhnutná. Dôležitá podľa neho je aj modernizácia infraštruktúry. Potvrdil, že armáda tento rok vidí najvyšší záujem o vojenskú službu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy