Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Posun v prípade smrti Milana Lučanského: Oficiálny záver vyšetrovania vylúčil cudzie zavinenie
Zdielať na

Posun v prípade smrti Milana Lučanského: Oficiálny záver vyšetrovania vylúčil cudzie zavinenie

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra dala v prípade smrti Milana Lučanského bodku. Z jej záverov jednoznačne vyplýva, že dozorcovia vo výkone väzby nepochybili. Podľa syna Adama Lučanského ale definitívny koniec ešte nie je a s názorom generálnej prokuratúry nesúhlasí. Informáciu ako prvý priniesol portál aktuality.sk.

Smrť Lučanského rozdelila Slovensko

Ľudia sa lúčili s Milanom Lučanským pred policajným prezídiom. Jeho smrť rozdelila Slovensko. Od začiatku viseli pochybnosti nad verziou, že spáchal samovraždu. Prípad začali okamžite vyšetrovať. A k tomu sa aktívne pripojila aj komisia poslancov. "Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie pána Lučanského," povedal v roku 2021 člen komisie. 

V tejto veci najskôr rozhodli vyšetrovatelia úradu inšpekcie. Dozorujúca prokuratúra v Prešove ich verdikt odklepla. Následne ale splnomocnenec rodiny Miroslav Radačovský požiadal generálnu prokuratúru (ďalej GP) o to, aby jej rozhodnutie preskúmala. A tá rozhodla úplne rovnako. "Prokurátor GP v rozhodnutí príslušnej Krajskej prokuratúry a ani vyšetrovateľa úradu inšpekčnej pochybenie nezistil," povedala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. 

Rovnako konštatoval aj ďalší fakt

"Rovnako nezistil, že by sa bol ktorýkoľvek príslušník ZVJS dopustil protiprávneho, či už úmyselného alebo nedbanlivostného konania, ktoré by malo za následok smrť poškodeného generála Milana Lučanského vo výkone väzby," dodala Drobová. "Vítame konštatovanie GP SR, že so strany príslušníkov zboru vo veci úmrtia generála Lučanského nebolo zistené žiadne pochybenie," skonštatovala Anna Bečková Ragasová, hovorkyňa zboru väzenskej a justičnej stráže. 

S verdiktom generálnej prokuratúry ale nesúhlasí syn generála, Adam Lučanský. Tvrdí, že vyšetrovatelia odmietli pribratie znalca. "Nestotožňujem sa s tým od podmienok väzby po všetko okolo. Do toho, čo písal otec v listoch, mám absolútne pochybnosti o tom, ako prebiehala väzba, o tom čo vlastne robili," vysvetlil. 

Oficiálny záver vyšetrovania vylúčil cudzie zavinenie

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel v decembri 2020. Oficiálny záver vyšetrovania cudzie zavinenie vylúčil. Napriek tomu bola jeho smrť spúšťačom rôznych protichodných výrokov. "Sú tam výpovede a svedectvá ľudí, ktorí hovoria o opaku. Takže predpokladáme, že prebehne obnova konania alebo ďalšie konanie," povedal Lučanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy