Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vedeli by ste si predstaviť život bez alkoholu?
Zdielať na

Vedeli by ste si predstaviť život bez alkoholu?

BRATISLAVA / Situácia so spoločensky akceptovateľnou drogou sa na Slovensku mierne zlepšila. Ale iba v niečom. S odstupom 6-tich rokov klesla spotreba alkoholu na jedného človeka o jeden liter. Percento pijúcich ale stúplo. Alkohol u nás konzumuje trištvrte obyvateľstva.

Posledné čísla Svetovej zdravotníckej organizácie naznačili, že najväčší problém s alkoholom v Európe majú obyvatelia Rumunska. Jeden človek tam v priemere za jeden rok vypije 17 litrov alkoholu. Ďalej nasledujú Česi a naopak najmenej chutí alkohol Nórom. Slováci skončili na 17-tom mieste.

WHO

"Keď už niekto je konzument, tak nech pije keď je zdravý, keď nejde do práce. Najlepšie len párkrát v roku," odporučil hlavný odborník MZ SR v odbore Medicína a drog. závislostí MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc.

"Kým správa v roku 2014 hovorila o tom, že bola celková spotreba 11,9 litrov čistého alkoholu na hlavu na rok, tak tento rok je to 10,5 litrov čistého alkoholu na rok," informovala psychologička PhDr. Zuzana Kamendy, PhD. Zatiaľ čo podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie pilo na Slovensku v roku 2014 66 percent ľudí, tak tento rok je to už 74 percent.

Na Slovensku majú najväčšiu preferenciu destiláty. Obľubuje ich 41 percent konzumentov alkoholu. Ďalej nasleduje pivo a napokon víno.

WHO

​Odbornú pomoc by ste mali vyhľadať, ak vám robí problém vydržať jeden mesiac bez alkoholu. "Ten človek ešte nemusí byť závislý, ale tá jeho konzumácia alkoholu je problémová. Je to zvýšená chuť ak nemá alkohol," pokračoval Okruhlica.

Čo v prípade, že na liečenie človek nastúpiť nechce?

Častokrát to býva práve rodina, ktorá iniciuje liečbu pre svojho príbuzného, ktorý je alkoholik. "Je dobré vyhľadať niekoho, kto sa v tom vyzná, jak prehovoriť toho dotyčného, ktorý je závislý, aby sa zúčastnil takého sedenia. Možno z inej strany bude vedieť viac prijať to nejaké riešenie," uviedol primár klinky drogových závislostí MUDr. Libor Kišš.

Zaujímavosťou je, že náklady na alkoholické nápoje tvoria zo spotrebného koša priemernej slovenskej domácnosti 2,6 percenta. "To v praxi znamená, že ak spotrebné výdavky domácnosti sú napríklad 1500 eur tak na alkohol z toho ide v priemere 39 eur. Samozrejme, že každá domácnosť funguje iným spôsobom," zhrnula analytička Eva Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy