Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
ŠÚKL zasahuje: V jednom z liekov objavili nesúlad v zložení
Zdielať na

ŠÚKL zasahuje: V jednom z liekov objavili nesúlad v zložení

BRATISLAVA / Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Atofab, ktorý sa používa na liečbu hyperkinetickej poruchy, teda poruchy pozornosti s hyperaktivitou ADHD. Ide o šaržu s exspiráciou 31. októbra 2025. Dôvodom jej stiahnutia je nesúlad so schválenou špecifikáciou v parametri obsah účinnej látky. Podľa Ústavu sa liek sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Na trhu sú však dostupné iné šarže a aj náhrady s rovnakým liečivom a terapeutickými indikáciami.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Atofab 10 mg. Používa sa na liečbu hyperkinetickej poruchy, teda poruchy pozornosti s hyperaktivitou ADHD. Ide o šaržu G02910 s exspiráciou 31. októbra v roku 2025. Dôvodom je nesúlad so schválenou špecifikáciou v parametri obsah účinnej látky. ŠÚKL o tom informoval na webe.

"Liek sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení," priblížil. Na trhu sú dostupné iné šarže lieku aj náhrady s rovnakým liečivom a terapeutickými indikáciami. "Vhodnú liečbu musí stanoviť ošetrujúci lekár," dodal ŠÚKL.

Z lekární už vyzbierali takmer 215 ton liekového odpadu

Zo slovenských lekární sa od začiatku aktuálneho zberu vyzbieralo takmer 215 ton nespotrebovaných liekov. Odviezli ich zatiaľ z 1889 lekární. Zber sa ešte nezrealizoval v 181 lekárňach, potvrdil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Slovenská lekárnická komora a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na začiatku roka upozornili na hromadenie pacientmi nespotrebovaných liekov v lekárňach. Poukázali vtedy na to, že ŠÚKL zber naposledy zabezpečil v marci minulého roka. Ten reagoval, že vlaňajší jesenný zber bol obmedzený, a to z dôvodu zatvorenia spaľovní a vzhľadom na ukončenie pôvodnej zmluvy platnej do 31. decembra.

Aktuálny zvoz sa začal v apríli. Prioritou boli lekárne, kde sa odpad hromadil najviac. Spoločnosť, ktorá zber po novom zabezpečuje, avizovala, že lieky zo všetkých zazmluvnených lekární plánuje vyzbierať do štyroch mesiacov, teda do konca augusta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy