Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Pacienti z Číny a USA sa vracajú vládnym špeciálom na Slovensko
Zdielať na

Pacienti z Číny a USA sa vracajú vládnym špeciálom na Slovensko

SLOVENSKO / Vládny špeciál privezie na územie Slovenska dvoch pacientov zo zahraničia. Slováka z Číny a Slovenku z USA. Vládna letka má odletieť podľa zdroju televízie JOJ už o niekoľko hodín. Konkrétne termíny transportu pacientov však rezort vnútra a zdravotníctva nepotvrdili. Podľa ich slov sa intenzívne pracuje na logistike. V súčasnosti takéto repatriačné lety podliehajú prísnym posudzovaniam a dlhým schvaľovacím procesom. No koniec koncov v oboch týchto prípadoch pomôže rodičom s prevozom ich detí na Slovensko štát.

Na to aby sa mohli tieto repatriačné lety uskutočniť, pacienti potrebovali najprv medicínsky súhlas o tom, že ich zdravotný stav im umožňuje prevoz na Slovensko.

"S touto žiadosťou sme oslovili ministerstvo vnútra a mzv začiatkom júna. V súčasnej dobe, keď sa blíži ten dátum, kedy by mohla byť doma, dá sa povedať je to veľmi citlivé a prežívame to s manželkou veľmi intenzívne. Podľa informácií, ktoré mám, malo by sa jednať o 1. august," uviedol otec pacientky v USA Igor Horkavý.

"Tento proces schvaľovania je individuálny, záleží od dĺžky letu. Tam vstupujú také faktory, ako schvaľovanie preletov cez jednotlivé krajiny, vybavovanie rôznych povolení na letisko, pristátie, letiskové poplatky a podobne," informoval hovorca Ministerstva vnútra Matej Neumann.

Do niektorých krajín je potrebné vybavovať pre posádku víza a ďalšie povolenia, čo môže odlet repatriačného letu oddialiť

"Treba vybaviť zdravotnícky personál, ktorý bude na palube, pretože ten pacient bez neho letieť nemôže. A potom je potrebné, aby medicínsky personál povedal, akým spôsobom je treba lietadlo vybaviť po medicínskej stránke, aké prístroje treba zabezpečiť na prevoz toho konkrétneho pacienta," pokračoval Neumann.

"MZ zabezpečovalo hlavne po tej zdravotníckej stránke prevoz pacientov, ale aj stabilizovanie ich zdravotného stavu počas prevozu," povedal hovorca Ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner. "Na Slovensku je najintenzívnejšia komunikácia s ministerstvom zdravotníctva, s ktorými som v kontakte dennodenne, aj niekoľkokrát," doplnil otec pacientky v USA. Rezort zdravotníctva podotkol, že intenzívne komunikuje, ako s rodičmi pacientov, tak aj so zdravotníckymi zariadeniami.


"Čo sa týka výberu zdravotníckych zariadení alebo to, kde budú umiestnení a aké rôzne prístroje a zariadenia budú na palube budú počas prevozu rozhodovali odborníci a samozrejme širší zbor lekárov," priblížil Wallner. 

"Po prílete na Slovensko, bude prevezená z bratislavskej do univerzitnej nemocnice v Košiciach. S touto nemocnicou som v kontakte od prvej chvíle, keď som dostal na ňu kontakt od MZ SR," priblížil otec dievčaťa.

Repatriačný let môže podľa rezortu vnútra trvať aj niekoľko dní. "Takýto let závisí od vzdialenosti tej krajiny, treba do toho zahrnúť tie faktory, ako je oddych posádky. To znamená ak priletí na vzdialené miesto, nemôže hneď letieť naspať," zakončil Neumann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy