Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Taraba: Slovensko nepríde ani o cent, s EK všetko vykomunikujeme
Zdielať na

Taraba: Slovensko nepríde ani o cent, s EK všetko vykomunikujeme

BRATISLAVA / Minister životného prostredia Tomáš Taraba na tlačovej besede "Plán obnovy a odolnosti SR" hovoril o výsledkoch kontroly na Ministerstve životného prostredia. Podľa jeho slov došlo o dohody 219 dohodárov. Envirorezort zároveň plní všetky ciele z Plánu obnovy. Minister životného prostredia Tomáš Taraba si nechal nájsť údaje za posledných 10 rokov, týkajúce sa poistiek v jeho rezorte. Ide napríklad o poisťovanie majetku, pri ktorom mal podozrenie, že nemal žiadnu hodnotu a daňových poplatníkov to stálo 86 miliónov. Taraba zdôraznil, že bude žiadať, aby takúto tabuľku zverejnilo každé ministerstvo.

"Podávame trestné oznámenie, neviem ani koľké v poradí," povedal Taraba. Podľa neho sa na Ministerstve životného prostredia fiktívne poisťoval majetok, ktorý bol už odpísaný. "Mohli sme za to mať nové turbíny v Gabčíkove," dodal. "Takto to na Slovensku ďalej fungovať nebude," skonštatoval. Dodal, že pokojne dá skontrolovať každý rezort. "Na Ministerstve životného prostredia bol abnormálne vysoký počet dohodárov. Mal som podozrenie, že tí dohodári boli len kadejakí kamaráti vedenia ministerstva, ktorí nič nerobili, len fakturovali a okrádali daňových poplatníkov," uviedol Taraba.

Taraba: Som si vedomý, že unikol dokument, je však plný nezmyslov 

"Budem sa pýtať, kto posunul tento dokument. Je to však množstvo nezmyslov, ohradil som sa voči nemu, pretože nereflektuje základné fakty. Plán obnovy bol nastavený v rozpore," ohradil sa Taraba na tlačovej konferencii. Plán obnovy, ktorý vypracovala predošlá vláda, nebol podľa Tarabu s nikým odkonzultovaný. Do časti dekarbonizácie napísali firmu U.S. Steel, ktorá mala dostať peniaze na dekarbonizáciu svojich pecí. Taraba tvrdí, že sa s oceliarskou firmou nedohodli a tá peniaze z Plánu obnovy nechce.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť TU: 

"Máme dohodu s EK, že predložíme štúdiu realizovateľnosti pre nový investičný zámer, ktorý pripravujeme s celým slovenským priemyslom. Zdá sa nám, že je jediný udržateľný, aby sa zachytával oxid uhličitý nejakým spôsobom, čo by znamenalo, že by neboli firmy a fabriky nútené realizovať obrovské investície do svojich technológií, ktoré už z veľkej časti urobili," povedal Taraba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy