Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Nové druhy pavúkov na Slovensku. Sú jedovaté?
Zdielať na

Nové druhy pavúkov na Slovensku. Sú jedovaté?

Zdroj: SAV

BRATISLAVA / Špecialistom na pavúky z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa podarilo zaznamenať výskyt troch druhov pavúkov, ktoré sú pre územie Slovenska nové.

"Pohoria BurdaSlovenský kras patria k najteplejším územiam Slovenska a sú z faunistického hľadiska veľmi zaujímavé. Tieto pohoria totiž tvoria nárazníkovú zónu, ktorá umožňuje prílev rastlinných a živočíšnych druhov zo Stredomoria. Práve tu boli zistené nové druhy pavúkov, pričom väčšina z nich patrí k stredomorským druhom," vysvetľuje arachnológ Pavol Purgat z Ústavu krajinnej ekológie SAV.

Nové druhy pavúkov zatiaľ nemajú slovenský názov. Najväčším zo zistených druhov je Mimetus laevigatus, ktorý je pozoruhodný tým, že sa živí výhradne inými pavúkmi. Ďalšie dva druhy, Trichoncyboides simoni a Altella aussereri, sú veľmi drobné, dlhé len niečo vyše milimetra. "Z týchto dvoch je práve posledný spomenutý druh mimoriadne zaujímavý. Než sa nám ho podarilo zaznamenať na Slovensku, bola Altella aussereri považovaná za druh, ktorý okrem južnej časti talianskych Álp nežije nikde inde na svete. Takže teraz vieme, že nejde o endemit. Ide o druh, ktorý je veľmi drobný, žije skryto v pôde a ľahko tak unikne pozornosti vedcov," uviedol arachnológ.

​Pavúky nie sú nepriatelia

Pavúky tradične nepatria k obľúbeným zvieratám väčšiny ľudí, pre prírodu a človeka majú ale mimoriadny význam. Uplatňujú sa v potravnom reťazci, ako predátory aj korisť a udržiavajú tak prirodzenú rovnováhu v prírode. Z hľadiska významu pre človeka sú mimoriadne dôležité v poľnohospodárstve a lesníctve, pretože sa podieľajú na likvidácii škodcov. Pavúky sú tiež výborné ukazovatele stavu životného prostredia.

"Na našom ústave sa dlhoročne venujeme intenzívnemu monitoringu pavúkov v rozličných biotopoch krajiny Slovenska. Vďaka tomu sa zlepšuje povedomie nielen o druhoch už známych z nášho územia, ale pribúdajú aj nálezy druhov, ktoré u nás dosiaľ známe neboli. Doposiaľ sa na Slovensku podarilo zaznamenať viac ako 1 000 druhov pavúkov," uzatvára Pavol Purgat. Výskum sa uskutočnil v rámci projektu Výskum špecifických prvkov biokultúrnej krajiny na Slovensku grantovej agentúry VEGA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy