Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka má 80 rokov
Zdielať na

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka má 80 rokov

BRATISLAVA/RADOŠINA / Predstieranou umeleckou naivitou dostával počas totalitného režimu do úzkych komunistických pohlavárov, ktorí nevedeli ako proti nemu a jeho Radošinskému naivnému divadlu (RND) rázne zakročiť. Jeho popularita vo verejnosti bola totiž pre predstaviteľov totalitného režimu problém. Legenda slovenského divadla oslávi sviatok tam, kde sa jeho divadelný príbeh začal - v Radošine. O svoje pocity sa podelil aj s televíziou JOJ.

"Neslávne. A trpké, najmä počas tzv. normalizácie," takto pre TASR zhodnotil samotný Stanislav Štepka obdobie komunizmu v rámci tvorby RND. V piatok (26. júla) má dramatik, textár, scenárista, herec, režisér, zakladateľ a umelecký šéf RND 80 rokov.

Stanislav Štepka sa narodil 26. júla 1944 v Radošine. Vyštudoval Pedagogickú fakultu v Nitre a novinárstvo na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Učil na škole v Bojnej, bol redaktorom v Učiteľských novinách a na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia pôsobil v redakcii zábavných programov Československého rozhlasu v Bratislave.

Na otázku, ako by zhodnotil prínos RND pre slovenskú kultúru vo všeobecnosti, odpovedal: "To hodnotenie hádam nechám na iných. Ale ak by bolo treba, trochu im pri tom pomôžem: počas 61. divadelných sezón RND uviedlo 70 pôvodných inscenácií na 11.000 predstaveniach doma a v cudzine takmer pre štyri milióny divákov. Na začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia ma očarila poetika divadiel malých javiskových foriem – najmä pražského divadla Semafor. A tak som sa ako študent v mojej rodnej obci pokúsil o čosi podobné. Tak nejako v roku 1963 vzniklo moje a naše Radošinské naivné divadlo".

Celý rozhovor so Stanislavom Štepkom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy