Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Umelá inteligencia mení naše životy. Nadšenci nechcú, aby Slovensko pri tejto téme zaspalo
Zdielať na

Umelá inteligencia mení naše životy. Nadšenci nechcú, aby Slovensko pri tejto téme zaspalo

BRATISLAVA / Mnohí z nás si to stále neuvedomujeme a možno si ňou zatiaľ ani vedome neuľahčujeme život. Pritom verte či nie, do centra verejnej debaty sa jej rozmach dostal iba pred poldruha rokom a aj za ten čas sa jej vývoj posunul míľovými krokmi. Slovenskí podnikatelia a nadšenci umelej inteligencie preto vytvorili vôbec prvú slovenskú asociáciu umelej inteligencie a pod skratkou ASAI chcú zdieľať skúsenosti, spoločne vzdelávať seba i zvyšok spoločnosti a zaistiť tak, aby Slovensko pri tejto téme nezaspalo a dokázalo umelú inteligenciu efektívne využiť - a to nielen k ekonomickému prospechu.

​​Umelá inteligencia vstúpi do života každého z nás. Tak sa nazdávajú zakladatelia Asociácie umelej inteligencie. "Asociácia má oficiálne ani nie týždeň. Prípravy trvajú niekoľko mesiacov. AI tu je a bude, je nevyhnutné naskočiť čo najskôr, ale aj zotrvať," hovorí Robert Gašparovič, predseda správnej rady asociácie.

"Samozrejme, AI dnes nestavia domy a nenavarí nám obed, ale ak robíme za počítačom, tak určite existuje spôsob, ako nám vie zefektívniť prácu, zrýchliť prácu a prísť k lepšieu výsledku za kratší čas," povedal Peter Šebo, CEO PS-Digital.

"Máme tu aj ľudí, ktorí sú zospovední za technológie a vedia, ako nasadzovať tieto systémy, pracovať s nimi, vypočuť si váš problém a navrhnúť riešenie, posunúť level podnikania. Vidíme potenciál, aby sa Slovensko stalo konkurencieschopnou ekonomikou," ozrejmila lektorka a expertka na strategický marketing Miroslava Šáchová.

Je AI hrozba?

Je tu stále veľká časť spoločnosti, ktorá vníma nástup umelej inteligencie nie ako príležitosť, ale ako hrozbu pre svoje budúce uplatnenie v spoločnosti. Asociácia si okrem iného dáva za cieľ šíriť o tomto osvetu. "Strach je prirodzený, ale mal by byť dočasný. Nedokáže úplne nahradiť kreatívnu časť. Ľudia majú radi ľudi, nie stroje," vyjadril sa Gašparovič.

"Človek a jeho emócie a výrazy sú niečo, čo umelá inteligencia nevie. Vie byť asistentom, vyriešiť technické veci, zrýchliť nám prácu a darovať nám čas," vysvetlila Šáchová.

"O zamestnanie pripraví tých, ktorí AI nepoužívajú a nahradí ich tými, ktorí ho budú používať," hovorí Šebo.

Tak ako pri každej ceste a aj tej za lepším pochopením ako u mela inteligencia funguje a ako nám môže pomôcť, je najťažší ten prvý krok. Stačí vykročiť a možno sa nenazdáte a zistíte, že vám nová technológia nepomáha iba v pracovnom, ale aj súkromnom živote. "Je to perfektný plánovač dovoleniek," povedala šáchová.

Náš redaktor si umelú inteligenciu aj sám vyskúšal

Chat GPT som skutočne skúsil pri práci na tejto reportáži využiť. Pomohol s tvorbou otázok pre respondentov, ale keď som umelú inteligenciu poprosil, aby mi vytvorila text reportáže, ponúknutý text bol fádny, všeobecný a na prvý pohľad neautentický.

Priznávam, trochu mi odľahlo. Vyzerá to tak, že žurnalistika sa ešte bez skutočných ľudí hodnú chvíľu nezaobíde. Čo už tak úplne neplatí pri našich hlasivkách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy