Polojasno
23°
Bratislava
Oleg
10.9.2024
Alarmujúca situácia s opatrovateľmi: Ich nedostatok pociťujú tisíce dôchodcov
Zdielať na

Alarmujúca situácia s opatrovateľmi: Ich nedostatok pociťujú tisíce dôchodcov

BRATISLAVA / Situácia s opatrovaním starých a odkázaných ľudí je alarmujúca. Už dnes pripadá na 1 000 Slovákov nad 65 rokov len 14 opatrovateliek a opatrovateľov. Priemer v západných krajinách je 82. A zdá sa, že bude ešte horšie. V domove dôchodcov v Moravskom Svätom Jáne už museli pristúpiť ku krízovým opatreniam.

Situácia je kritická najmä počas letných prázdnin. V tomto domove pracuje len jedna opatrovateľka, ktorej pomáha riaditeľ zariadenia. Zároveň požiadali aj rodinných príslušníkov, aby si svojich blízkych zobrali na nejaký čas domov. "My sme sa snažili, aby sme zariadenie nemuseli zatvoriť, aj keď máme personálny problém. Niektorí to využili, niektorí nie," povedal starosta obce Moravský sv. Ján Anton Emrich.

Pracovníkov lákajú na služobný byt alebo vyšší plat

Obec už vypísala ponuku práce. Nových pracovníkov chce nalákať na zvýšený plat či služobný byt. "Snažíme sa motivovať nových zamestnancov a nejak ich získať. Našou snahou je udržať zariadenie v prevádzke, lebo doma sa o nich nedokážu postarať," dodal starosta. Slovenská asociácia opatrovateliek dvíha varovný prst a hovorí o tom, že v domovoch sú najčastejšie seniori s vážnym zdravotným stavom a ich opatrovanie je veľmi náročné. Zväčša sú to totiž ležiaci a imobilní pacienti, o ktorých je potrebné sa starať 24 hodín

Opatrovatelia sú často jediným človekom, na koho sa môžu títo starí ľudia obrátiť. Neraz suplujú prácu psychológa, zdravotníka ale aj upratovačky. "Je potrebné sa zamyslieť. Chýbajú aj sociálni pracovníci, inštruktori sociálnej rehabilitácie. Zdravotné sestry máme poddimenzované," priznala riaditeľka Ružinovského domu seniorov Lea Patočková.

Úrad verejného zdravotníctva už vo veci konal, nesplnilo to však očakávania

V tejto oblasti už konal aj Úrad verejného zdravotníctva a to na požiadanie komory opatrovateliek. Tá ale s výsledkom spokojná nie je. "V niektorých kontrolovaných zariadeniach dokonca zamestnanci o vykonanom dozore ani nevedeli, a teda nie je jasné, ako zamestnanci z pracovnej zdravotnej služby získali relevantné informácie o náročnosti tohto povolania. Z tohto pohľadu nepovažujeme výsledné zistenia za nijako relevantné," znelo stanovisko komory opatrovateliek Slovenska. 

"Úrady verejného zdravotníctva vykonali štátny zdravotný dozor na 72 pracoviskách v opatrovateľskom sektore. Pri zistených nedostatkoch uložili príslušným zamestnávateľom pokyny na ich odstránenie, ktoré zamestnávatelia v stanovených termínoch odstránili," vyjadrila sa Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR. Vidinou na pozitívnu zmenu môže byť finančná pomoc rezortu práce.

Pracujú na reforme financovania sociálnych služieb

"V druhom polroku tohto roka a v budúcom roku pôjde na financovanie sociálnych služieb ďalších 140 miliónov. O 26 miliónov eur sa navýši štátny príspevok, ktorý sa celý používa výlučne na platy zamestnancov," uviedli na Ministerstve práce. Okrem toho sa pracuje aj na reforme financovania sociálnych služieb. Tá je viazaná na plán obnovy a musí platiť od 1. januára 2026.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy