Jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Príbeh Kamila chytí za srdce, to jeho však potrebuje pomoc. Pri živote ho drží len Berlínske srdce
Zdielať na

Príbeh Kamila chytí za srdce, to jeho však potrebuje pomoc. Pri živote ho drží len Berlínske srdce

BRATISLAVA / Kamil Macura z Trenčína je veľký bojovník. Roky čelí vážnym problémom so srdcom. Aktuálne je hospitalizovaný v srdcovo-cievnom ústave a pri živote ho drží takzvané Berlínske srdce. Ide o moderné a jediné celosvetové riešenie pre pacientov s pokročilým štádiom zlyhávania srdca. Vďaka nemu dokážu prečkať obdobie, kým sa dostanú na transplantáciu.

Mladý úspešný muž nabitý pozitívnou energiou a vždy s úsmevom na tvári. Jedným slovom bojovník Kamil. "6 rokov dozadu bol ešte problém so srdcom, kedy kolabovalo, museli ma každý deň reštartovať asi osem až deväťkrát denne," priznal Kamil. Problémy so srdcom mal už od 14 rokov, keď bol ešte aktívny hokejista. Vtedy mu pomohol kardiodefibrilátor. Po 35 rokoch jeho života sa mu ale vážne problémy vrátili a odvtedy je už odkázaný na Berlínske srdce.

Kamil mal často strach, že sa nedožije ďalšieho rána

"Dva roky dozadu skolabovalo to srdiečko už úplne. Vtedy už boli také všelijaké myšlienky, že či to teda do rána dám," povedal. Najskôr mal Berlínske srdce, s ktorým dokázal fungovať doma. Teraz má nové s lepším softvérom. "Je to jeden z najvyšších výdobytkov medicíny západnej techniky pre pacientov. Používa sa vtedy, keď pacientovi zlyhávajú obidve komory srdca," objasnil Milan Luknár, lekár na oddelení zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH. 

Lekári mu už ale neodporúčajú opustiť nemocnicu. "Na to, aby prežil, aby ho neohrozilo nejaké iné riziko, musí zostať ležať a veľmi dobre to pochopil. Znáša to veľmi dobre," priznal lekár. 

Ako funguje Berlínske srdce?

"Ľavá strana berie krv z ľavej predsiene alebo z ľavej časti srdca a takýmto mechanizmom pumpovacím ju pumpuje do celého tela. Pravá strana ju zasa pumpuje do pľúc," objasnil Luknár. "Keby som si napríklad ľahol na ľavú stranu alebo na pravú stranu a moc by som to ohol, tak ten stroj ma upozorní aj v noci, aj cez deň, že nie je dostatočný prietok krvi," povedal Kamil. Dôležitým faktom je, že na chode Berlínskeho srdca sa podieľa obrovské množstvo ľudí.

"Toto je veľmi veľká tímová záležitosť. Od technikov, ktorí to vyvinuli ten prístroj, od firmy, ktorá to vyvinula, od poisťovne, ktorá to zaplatila až cez kardiochirurga, ktorý to implantoval, cez lekárov, ktorí sa starajú, cez sestričky," vyjadril sa lekár. Kamil si Berlínske srdce veľmi chváli.

Kedy príde srdiečko pre Kamila nevedia, na čakacej listine čaká takmer 50 ľudí

"Do týždňa to začalo, proste výsledky že sto a jedno oproti tomu, čo bolo pred dňom, čo to implantovali," priznal Kamil. "Národný ústav srdcových a cievnych chorôb napreduje vo zvyšovaní dostupnosti liečby tohto typu pacientov. Cieľom je prostredníctvom moderných technológií, samozrejme v rukách našich expertov a odborníkov, dať šancu aj ťažko chorým pacientom na návrat do normálneho, bežného života," informovala hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

Kedy príde srdiečko pre Kamila sa odhadnúť nedá. Okrem toho na čakacej listine v rámci celého Slovenska čaká takmer 50 ľudí. A v rámci nej je Kamil zaradený už na super-urgent liste. Problémom ale stála ostáva nedostatok darcov. "Nedostatok darcov je všade na svete," potvrdil hlavný transplantačný koordinátor Martin Chrastina. Tu ale prichádza pozitívna správa. Na Slovensku sa darcovstvo orgánov priaznivo vyvíja a skracuje sa už aj doba čakania.

Kamil: Snáď to príde čoskoro, ale bojím sa

"Darcov orgánov nám určitým spôsobom pribúda. My sa tešíme, že v darcovskej aktivite sme predbehli krajiny ako je Nemecko napríklad, alebo aj iné krajiny na západ od nás," uviedol Chrastina. Hlavný transplantačný koordinátor prezrádza aj to, že Slováci dokážu aj v ťažkej chvíli načúvať. Úžasným príkladom toho sú rodičia zosnulej Barborky Palušovej, ktorá zomrela v 18 veku svojho života. Súhlasili s darovaním piatich orgánov.

"Sme národ prajný. Čiže nie je tam nejaké veľké odmietanie. Ľudia čoraz častejšie chápu potrebu darovať a pomáhať," myslí si Chrastina. "Snáď to čoskoro príde a bude to v poriadku. Ale bojím sa," priznal Kamil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy