Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
VIDEO: Rozruch na Krajskom súde. Pojednávanie s dezinformátorom museli prerušiť
Zdielať na

VIDEO: Rozruch na Krajskom súde. Pojednávanie s dezinformátorom museli prerušiť

NITRA / Slovenský súd poslal do takzvanej vydávacej väzby jednu z najznámejších postáv českej dezinformačnej scény. Pavel Zítko, ktorý bol mimoriadne aktívny počas covidu, čelí v Česku obžalobe kvôli šíreniu poplašnej správy. Zítka prišlo do Nitry podporiť niekoľko desiatok ľudí – nakoniec museli zasahovať policajti.

​Prišli podporiť dezinformátora Pavla Zítka

Pojednávanie začalo zhruba o ôsmej hodine tridsiatej minúte. Skupina niekoľkých desiatok podporovateľov prišla podporiť práve Pavla Zítka. Celé to začalo takým spôsobom, že keď policajná eskorta priviezla Zítka práve do budovy, respektíve do pojednávacej miestnosti, všetci začali spievať českú hymnu. No a potom vo vstupe, konkrétne do pojednávacej miestnosti, zazneli slová sudkyne, ktorá vyslovila, že vylučuje verejnosť z tohto pojednávania, čím samozrejme nastala vlna nevôle, a ľudia tak ostali pred samotnými dverami a začali tam skandovať a spievať.

Čo na stíhanie povedala samotná partnerka Zítka?

​Policajti rozháňali dav ľudí

Po niekoľkých minútach odviedli Pavla Zítka a policajti prišli do budovy a pomocou štítov začali rozháňať dav ľudí práve pred budovu krajského súdu. Útokom sme čelili samozrejme aj my. Dostávali sme niekoľko antisemitských poznámok a slová o tom, ako my nebudeme hovoriť pravdu. Každopádne, ten priestor sme dali aj priateľke Pavla Zítka. "Boli tam tri audio nahrávky a dve videá. Všetko som im dala na DVD, ktoré mi povedali, že bude označené ako dôkaz. Prehrávajú ich aj na súde. Ja som z toho mala pocit, keď tam Pavel argumentoval, s čím argumentoval, tak sa to sudkyne nejako prestalo páčiť," povedala partnerka Pavla Zítka Kateřina.

Prečo sa to deje na Krajskom súde v Nitre?

Pavel Zítka, na ktorého bol vydaný európsky zatykač práve preto, že sa vyhýbal súdu v českom Chomutove. To, čo hovorí práve jeho partnerka, mali byť dôkazy toho, že on bol v komunikácii so súdom. No každopádne, nachádzal sa tu neďaleko Nitry, kde ho zadržali policajti. No a dnešné rozhodovanie bolo práve o jeho ďalšom väzobnom stíhaní.

Emócie počas pojednávania

​Stanovisko samotného súdu

"Krajský súd v Nitre prvým výrokom vzal vyžiadanú osobu do vydávajúcej väzby a túto väzbu nenahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a ani sľubom vyžiadanej osoby, ktorý dala 30. júla 2024. Druhým výrokom rozhodol, že sa vykoná európsky zatýkací rozkaz vydaný sudcom Okresného súdu v Chomutove, Česká republika. Proti obom týmto výrokom podala vyžiadaná osoba sťažnosť," povedala hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lena Kiradžiev. Celý tento prípad tak poputuje na stôl Najvyššieho súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy