Jasno
20°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Zahynul prvý známy Slovák, ktorý bojoval na strane Ukrajiny
Zdielať na

Zahynul prvý známy Slovák, ktorý bojoval na strane Ukrajiny

BRATISLAVA / Od 17. júna je nezvestný príslušník ukrajinskej armády, Slovák Rastislav Gajdošík, prezývaný Rusty. Podľa jeho spolubojovníkov z medzinárodnej légie pravdepodobne zahynul na juhovýchodnom fronte v Záporožskej oblasti. Stal sa tak zrejme prvým známym Slovákom, ktorý zahynul v boji proti ruskej agresii. Koľko Slovákov pomáha brániť napadnutú Ukrajinu, sa môžeme len domnievať. Rusty bol jeden z tých, ktorí nežiadali o povolenie vstúpiť do zahraničnej armády.

Viackrát bol vážne zranený

"Moje rozhodnutie brániť Ukrajinu a Ukrajincov bolo osobné, pretože som zo Slovenska a ak by sa niečo stalo Ukrajine, logicky by moja krajina bola ďalšia na rade," uviedol Slovák v ukrajinskej armády Rastislav "Rusty" Gajdošík. Takto sa na stránke medzinárodnej obrannej légie Ukrajiny predstavil Rastislav Gajdošík, ktorý do mnohonárodného zoskupenia vstúpil so začiatkom plnoformátovej vojny. Štyridsaťročný Bratislavčan slúžil ako zástupca veliteľa čaty v 1. medzinárodnej légii. Bol viackrát vážne zranený. Oficiálne je vedený ako nezvestný v boji, pretože jeho telo sa pravdepodobne nachádza na území mimo ukrajinskej kontroly.

Prihlásil sa ako dobrovoľník

"Sú miesta, kde sa nedá dostať, sú pod kontrolou dronov a artilérie," povedal vojnový fotograf Marcel Rebro. Organizácia Medzinárodní dobrovoľníci pre Ukrajinu, ktorá pravidelne informuje o úmrtí zahraničných vojakov, aktuálne už z 53 krajín, má o osude ich spolubojovníka jasno. "Náš milovaný slovenský brat Rastislav Gajdošík, ktorý slúžil na Ukrajine ako dobrovoľník, padol na bojisku," bolo uvedené na facebookovej stránke Memorial.

"Rezort diplomacie bol informovaný o úmrtí občana Slovenskej republiky na Ukrajine. Vzhľadom na ochranu osobných údajov nebude Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky k prípadu poskytovať bližšie informácií," vydalo svoje stanovisko Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky"Pomáhal utečencom na hraniciach a hneď ako bola možnosť, šiel do Kyjeva a prihlásil sa ako dobrovoľník, aby robil čokoľvek," opísala priateľka Ivana Brtišová.

Počet Slovákov na Ukrajine nie je známy

Koľko Slovákov bojuje na ukrajinskej strane, tobôž na ruskej, nie je známe. Rusty patril k tým, ktorí pred nástupom na front nevypísali papier a nepožiadali o oficiálne požehnanie prezidenta Slovenskej republiky. Od začiatku invázie o vstup do ukrajinskej armády požiadalo 43 Slovákov, z toho dvanástim prezidentka Zuzana Čaputová vyhovela. Peter Pellegrini zatiaľ odmietol dve žiadosti. Pri nich sa kontroluje prípadná vojenská minulosť žiadateľa, trestná minulosť, spôsobilosť, prípadne príslušnosť k radikálnym skupinám.

Chcel ísť pomáhať hneď

Hľadí sa aj na záujmy a politiku krajiny. Ide však o dlhší proces a Rusty podľa Ivany chcel ísť pomáhať hneď. "Tie motivácie sú rôzne, chalani tu nechceli sedieť so založenými rukami, nechcú, aby sme mali Rusko na hraniciach," opísal Rebro. "Bol mnohokrát zranený. Nechcel sa vrátiť," povedala jeho priateľka Ivana Brtišová. "Z toho sa nedá len tak odísť," dodal Rebro. "Bojovaním tu na Ukrajine chcem zabrániť tomu, aby sa toto niekedy stalo v mojej krajine," uviedol Rusty na svojom Instagrame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy