Jasno
20°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Prvý repatriačný let sa podarilo uskutočniť. Misia vládneho špeciálu však pokračuje
Zdielať na

Prvý repatriačný let sa podarilo uskutočniť. Misia vládneho špeciálu však pokračuje

BRATISLAVA / Prvý repatriačný let sa podarilo zrealizovať a Denis je už s rodičmi na Slovensku. Misia vládneho špeciálu sa však ešte nekončí. Rezorty zdravotníctva a vnútra totiž aktívne riešia aj druhý takýto let - tentokrát do USA po študentku Alexandru z Gelnice. Jej rodičia veria, že sa to čím skôr podarí.

"Ako to bolo na začiatku, tá bezmocnosť, tak teraz je to strašný pocit šťastia. Ja podľa mňa stále plačem, ale cez smiech. Také úžasné šťastie, že sa to nedá opísať," povedala mama repatriovaného Denisa Dagmar Tomanová. Presne na túto podobu šťastia čakajú aj rodičia študentky Alexandry. Túžia ju mať čím skôr pri sebe.

Čaká sa na posledné konzultácie lekárov

"Samozrejme, že sme spolu s manželkou plní očakávania, či sa druhý repatriačný let uskutoční. Zatiaľ je všetko na dobrej ceste, že by to v danom termíne mohlo byť realizované," opísal otec Alexandry Igor Horkavý. Reč je o termíne 1. augusta. Ten však ešte dotknuté rezorty zdravotníctva a vnútra definitívne nepotvrdili. Podľa otca Sašky je ale všetko v podstate pripravené. A čaká sa už len na posledné konzultácie lekárov pred odletom. "Americkí lekári sa vyjadrili v tom zmysle, že je pripravená na repatriačný let. A podľa informácií z ministerstva zdravotníctva by sa dnes mali doladiť posledné veci ohľadom jej zdravotného stavu medzi slovenskými a americkými lekármi," pokračuje otec Alexandry.

Rezort zdravotníctva o presnom termíne zatiaľ nehovorí

"Ministerstvo zdravotníctva je plne súčinné pri repatriácii, vrátane všetkých detailov. Slovenskí lekári aj zdravotníci, ktorí sa na zabezpečení prevozu pacientov podieľajú, robia všetko preto, aby bol stav počas ich prevozu, ale aj po návrate na územie Slovenskej republiky stabilizovaný a bola im poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť," povedal hovorca Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Andrej Wallner.

​Plnú súčinnosť rezortu zdravotníctva aj košickej nemocnice potvrdzuje aj otec Alexandry. "Komunikácia s ministerstvom zdravotníctva prebieha na dennej báze. A s košickou nemocnicou som tak isto v kontakte podľa potreby," opísal Horkavý. "Všetky zložky zainteresované na pomerne zložitom logistickom procese, akým je preprava pacienta zo zámoria, finišujú na svojich úlohách tak, aby stroj Leteckého útvaru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky mohol odštartovať čo najskôr," informoval hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Matej Neumann.

"Po prílete bude pacientka okamžite prevezená do našej nemocnice, kde bude hospitalizovaná a podrobená potrebným vyšetreniam a liečbe. Naša klinika úrazovej chirurgie disponuje špičkovým vybavením a tímom odborníkov, ktorí sú pripravení poskytnúť jej najvyšší štandard starostlivosti," uviedla svoje stanovisko Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach.

Ďalší repatriačný let z USA

Podľa otca Alexandry je aj jedna z možností, že by jeden z rodičov mohol repatriačným letom cestovať do USA po ich 25-ročnú dcéru. Tá utrpela nehodu na mopede v Nikarague, po ktorej upadla do kómy. Následne v nemocnici vo Philadelphii podstúpila viacero operácií. "Ako rodičia sme v dobrej viere, že sa všetko podarí a že ju budeme mať čoskoro doma," dodal Horkavý. "Ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi záleží na tom, aby sa všetci pacienti dostali do našich zdravotníckych zariadení čo najskôr," dodal Neumann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy