Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Výkonnosť eurozóny v druhom kvartáli tohto roka nepoľavila. Ako skončilo Slovensko?
Zdielať na

Výkonnosť eurozóny v druhom kvartáli tohto roka nepoľavila. Ako skončilo Slovensko?

BRATISLAVA / Bolo to lepšie ako sa čakalo. Výkonnosť eurozóny v druhom kvartáli tohto roka nepoľavila a pokračovala v rovnakom raste ako v prvom - o tri desatiny percenta. Posledné čísla však priniesli niekoľko prekvapení. Tipnite si, ako medzi veľkými hráčmi - Nemeckom, Francúzskom či Talianskom skončilo naše malé Slovensko.

Ekonomika prekvapila

Ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku analytikov v dobrom prekvapila. Rovnako aj to, kto ju potiahol. "Potiahlo to predovšetkým Španielsko, ktoré rástlo veľmi svižným tempom až 0,8 percenta medzi štvrťročne," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Novým frajermi eurozóny sú teda Španieli. Medzi prvými trinástimi krajinami, ktoré Eurostat zverejnil, Slovensko zatiaľ nebolo. Naši analytici však už plus mínus vedia, ako dopadneme a nemáme sa za čo hanbiť. "Budeme dokonca blízko pri Španielsku. Očakávame, že skončíme na úrovni 0,5 percenta medzikvartálne," pokračuje Horňák.

Karta sa otáča

Zlé je na tom totiž Nemecko. Výkladná skriňa Európy. "Tam sa očakával jemný nárast HDP plus 0,2 percenta medzikvartálne, avšak skončilo dokonca v mínuse, mínus 0,1 percenta," dodal Horňák. Slovensko, pre ktoré je Nemecko druhým najdôležitejším partnerom po Česku, je voči tomu zatiaľ imúnne, čo predpovedala už na začiatku júla Národná banka. "Naša letná prognóza by sa pokojne mohla volať - Na prázdniny s úsmevom," informoval guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Môže za to u nás rekordne nízka nezamestnanosť a konečne aj rast reálnych platov u nás.

Milióny z plánu obnovy

"Mzdy prevýšia infláciu naprieč celou našou predpoveďou. Dobrou správou teda je, že sa domácnosti zotavila rýchlejšie," dodal hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Martin Reiner. Ekonomiku u nás ťahajú aj milióny z plánu obnovy a čerpanie eurofondov. Rovnako aj to, že na rozdiel od Nemecka, naše automobilky vyrábajú presne také modely, ktoré sú všade vo svete žiadané. Napriek tomu, že čísla eurozóny príjemne prekvapili, 0,3 stále nie je to pravé orechové a potrebovali by sme sa dostať niekde úplne inde.

"Príde aj k oživeniu Nemecka. Môžeme sa pokojne na tých medziročných číslach v eurozóne dostať až k dvom trom percentám," dodal Horňák. Tam niekde nás vidí na najbližšie dva roky guvernér Národnej banky Slovenska Kažimír, ktorý predpovedá tak nie len vysmiate prázdniny. "Niekde na úrovni okolo troch percent, čo v porovnaní napríklad s priemerom eurozóny je skoro trikrát vyššie číslo," uzavrel Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy